studenti
Mesto za uspešne studente

Zaštita vode

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

1.UVOD

Na pomenu riječi EKOLOGIJA odmah pomislimo na ljepotu planete, očuvanje životne sredine, zdrava ishrana i slične stvari, kojih su pune internet i novinske stranice, a na drugoj strani na sve smeće i zagađenja koja uništavaju prvenstvenu idilu.
*Na pitanje „Šta je ekologija“ nije lahko odgovoriti.Čini se da skraćena definicija da je ekologija- „nauka koja se bavi proučavanjem odnosa živih bića prema mrtvoj i živoj sredini koja ih okružuje“,nije potpuna, jer svrstava čovjeka u pojam „živa bića“,iako bi trebalo njegove aktivnosti budu tretirane odvojeno od ostalih živih bića i biljaka.Stoga bi trebalo dati neku novu verziju ove skraćene definicije i reći da je to „nauka koja se bavi proučavanjem odnosa živih bića-izuzimajući čovjeka,čiji je odnos prema životnoj sredini poseban i biljaka prema mrtvoj i živoj sredini koja ih okružuje“.

Čovjek u odnosu prema prirodi predstavlja jedinstvo suprotnosti:on je bespomoćan i moćan.Čovjek je bespomoćan pred prirodnim silama kao fizičko biće,ali je moćan kao duhovno biće:on je sposoban da prodire u tajne prirode,da upoznaje njene zakone i pokorava njene sile.

Tako je 1972. godine održana Prva konferencija UN o životnoj sredini, na kojoj je donijeta  i Deklaracija UN o životnoj sredini.  Jedan od značajnih koraka u razvoju globalnog djelovanja u domenu zaštite i unapređivanja životne sredine jeste i donošenje Bazelske konvencije o kontroli međunarodnog pomjeranja opasnog otpada i odlaganja, usvojen na diplomatskoj konferenciji u Bazelu 1989. godine i koja se razvila pod pokroviteljstvom Programa za zaštitu životne sredine UN (UNEP), a koja je stupila na snagu u maju 1992. godine.
Ono što je posebno bitno za pristup međunarodnim standardima zaštite životne sredine jeste da su doborovoljni. Standardi ISO 14001 su samoobavezujući, tako da nijedna ozbiljna kompanija u svijetu koja drži do sebe neće izbjeći da ga implementira, jer ISO 14001 traži samo ono što se Vas tiče. Standard se primjenjuje za one aspekte životne sredine koje organizacija može da kontroliše i na koje može da utiče.

2.VODA

Svijet sačinjava 75% vode,ali samo jedan procenat vode je upotrebljiv za piće.Voda koju mi koristimo je ista voda od postanka svijeta.Isparavanjem sa površine zemlje u obliku vodene pare olazi u atmosferu,gdje se hladi i u obliku kiše ili snijega vraća na zemlju.U atmosferi se nalaze tone prljavštine,koje se sa padavinama vraćaju zemlji.Godine progresa i ubrzanog razvoja su dovele do znatnog smanjenja, ali i zagađenja izvora vode.Najveća zagađenja su u industrijskim zonama,te u poljoprivrednim područjima zbog upotrebe hemijskih sredstava i pesticida koji zagađuju vodu.
Najčešća zagađenja u vodi su hemijska zagađenja,pesticidi,ugljeni i naftni fenoli,teški metali, olovo, bakar,hrom, kadmijum,živa i cink.Od termičkih zagađenja su prisutne kisele kiše,izduvani gasovi automobila, radioaktivna zagađenja gdje nalazimo prisustvo stroncijuma i radijuma.Odakle se skupljaju zagađenja takvog tipa? Površinske vode (rijeke,jezera) primaju veliku količinu otpadnih voda koje sadrže biološka,hemijska organska i neorganska zagađenja.Na taj način se zagađuje zemljište u okolini rijeka i jezera,što ima posljedice po šire okruženje.
Podzemne vode prolazeći kroz zemlju podliježu prirodnoj filtraciji,ali dio zagađenja ostaje.Industrijska filtracija vode samo djelomično zadržava elemente štetne po organizam čovjeka.Kuhanjem u vodi se uništava mala količina bakterija,a ostaju virusi,hemijska zagađenja i teški metali.
Hlorisanje vode vrši zapravo dezinfekciju vode,ali hlor je štetan po zdravlje, a posebno kod djece u razvoju.Na kvalitet vode utječu sezonske geološke promjene,padavine,izvori korištenja i stanje vodovodnih cijevi.Olovo,vinil-hlorid i mnoge druge kancorogene materije koje se nalaze u vodovodnim cijevima prodiru u pitku vodu.Ljudsko tijelo je sastavljeno iz 65%vode i 24 elementa.
Glavnu masu čine četiri elementa, a najvažniji su vodik i kisik koji ulaze u sastav vode.Voda ja osnov za sve hemijske,biološkei mehaničke funkcije u organizmu.Godišnje čovjek u organizam unese oko 1000litara vode,tj. dvije litre dnevno ili za prosječan život 60.000 litara. Voda je neophodna za sve funkcije u organizmu:pravilan krvotok,rad mozga,razmjenu materija u organizmu (metabolizam), regulaciju tjelesne temperature,funkciju bubrega i urinarnog trakta,rad digestivnog trakta (želudac, crijeva i pravilno varenje), rad mišića i nervnog sistema,pravilnu funkciju zgobova i koštanog sistema, eliminaciju toksina iz organizma.Prosto, čovjeku kao i svim živim bićima nema života bez vode.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.