studenti
Mesto za uspešne studente

Zaštita zemljišta od zagađenja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zemljište ili tlo predstavlja posebnu prirodnu tvorevinu koja obuhvata čvrsti površinski sloj zemlje karakterističan za biosferu. Sastavljena je od čvrstih (minerala i organskih materija), tečnih i gasovitih materija i zauzima deo prostora na površini Zemljine kore, odnosno litosfere.

Nastaje kao rezultat dejstva klimatskih faktora (naročito temperature, vode, vazdušnih pokreta i Zemljine teže) i drugih fizičkih faktora i živih organizama na geološku podlogu Zemlje. Od živih organizama u procesu stvaranja zemljišta naročito su značajni biljni organizmi, ali su pri tome od važnosti i životinje. Ostaci uginulih organizama u različitim fazama razgradnje i mineralizacije ulaze u sastav zemljišta.

Na taj način zemljište istovremeno prestavlja i produkt aktivnosti živih bica i životnu sredinu, odnosno predstavlja specifianč kompleks ekoloskih faktora. Ovaj složeni sistem obuhvata sve tri faze:čvrstu, tečnu, gasovitu. Zemljište jos karakteriše i prisustvo jednog ili vise horizonta ili slojeva, koji se razlikuju od pocetnog materijala (matične stene), koje nastaju vecim brojem morfoloških, fizičkih, hemijskih i bioloških osobina koje nastaju rezultatom zajedničkog uticaja pedogenskih faktora i procesa (akumulacija, ispiranje, promet materije i energije, kao mogućnošću da podržavaju rast korena biljaka).

 

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.