Odlomak

 

1. Zadatak
1.1. Osnovni opis delatnosti

Od 01.01.2006. godine „Elektrovojvodina“ posluje pod nazivom Privredno društvo za distribuciju električne energije „Elektrovojvodina“ d.o.o. Novi Sad i jedno je od jedanaest elektrodistributivnih preduzeća u sastavu Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“, sa sedištem u Novom Sadu, u ulici Bulevar oslobođenja br. 100 i konzumnim područjem na celom prostoru AP Vojvodine.
Osnivačkim aktom utvrđena je pretežna delatnost Društva, a to je: distribucija električne energije i upravljanje distributivnim sistemom.
Pored pretežne delanosti, Društvo obavlja i druge delatnosti, kao što su:
– prozvodnja opreme za distribuciju električne energije i upravljačke opreme,
– proizvodnja elektroinstalacionog materijala i ostale električne opreme,
– grubi građevinski radovi i specifični radovi niskogradnje,
– postavljanje električnih instalacija i opreme,
– ostali instalacioni radovi,
– ostala trgovina na malo izvan prodavnica (električnom energijom),
– prevoz robe u drumskom saobraćaju,
– telekomunikacije,
– iznajmljivanje mašina i opreme za građevinarstvo,
– pružanje saveta i izrada kompjuterskih programa,
– projektovanje građevinskih i drugih objekata,
– inženjering,
– ostale arhitektonske i inženjerske aktivnosti i tehnički saveti,
– tehničko ispitivanje i analiza,
– obrazovanje odraslih.
U obavljanju svoje delatnosti Društvo je samostalno i odgovorno za rad i poslovanje u skladu sa zakonom, planovima, programima rada i razvoja i odlukom o osnivanju.

1.2. Istorijat razvoja tehnologije i tržišnog nastupa

Tradicija proizvodnje i distribucije električne energije u Vojvodini duža je od 100 godina. U početku, električna energija se proizvodila u električnoj centrali privatnog mlina i prodavala potrošačima. Kasnije je počela izgradnja javnih elektrana, koje su finansirane od strane deoničarskih društava, kao i industrijskih elektrana koje su viškove električne energije isporučivale potrošačima.
Elektrika je omogućila revoluciju u gotovo celokupnom načinu života ljudi i pokrenula privredno neimarstvo i pomogla da se projekti iz mašte pretvore u stvarnost. Veličanstvena snaga električne energije približila nas je ekonomski i kulturno razvijenom svetu i omogućila nam da uživamo blagodeti savremene tehničke i industrijske civilizacije. Brojnim naporima i dostignućima radnika elektroprivrede dovedena je struja u ljudske domove i fabričke hale, u bolnice i institute, do poslednjeg naselja u Vojvodini.
„Elektrovojvodina“ je osnovana 28. juna 1958. godine. U godini svog nastanka, elektrodistribucija u Pokrajini je bila među najrazvijenijim u zemlji. Ali, skladnim naporom stručnosti i zanata, odnosno dugogodišnjim radom inžinjera i projektanata i požrtvovanošću elektromontera „Elektrovojvodina“ je postala uzor za mnoge elektrodistributivne organizacije u zemlji.
Od osnivanja do danas „Elektrovojvodina“ je pretrpela mnoge promene pravne forme, a od 1. januara 2006. godine posluje kao Privredno društvo za distribuciju električne energije „Elektrovojvodina“ d.o.o. Novi Sad.
„Elektrovojvodina“ je osnovana kao jednočlano privredno društvo, kojim upravlja osnivač, putem skupštine društva. Funkciju skupštine društva vrše Upravni odbor EPS-a i ovlašćeni predstavnici osnivača, svako u granicama svoje nadležnosti utvrđene osnivačkim aktom Društva.

No votes yet.
Please wait…

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese