Odlomak

UVOD

Arapska liga je organizacija koja se sastoji od nezavisnih Arapskih država na teritoriji severne i severno-istočne Afrike i jugozapadne Azije.
Predstavnici prvih šest     članica-Egipat,Irak,Jordan,Liban,Sirija i Saudijska Arabija,koje su inicirale formiranje lige,potpisivanjem sporazuma u Kairu 22.marta 1945.godine.Kairo u Egiptu je trajno sjedište Lige.
Od tada još 16 država se pridružilo organizaciji,ali zbog nedavnih ustanaka u Siriji i njenim brutalnim rešavanjem problema političkih protivnika liga je suspendovala ovu državu članicu i sada broji 21 državu članicu.
Arapska liga može da se podeli na dva geografska regiona:
-Azijski deo koji čini 12 zemalja
(Bahrein,UAE,Irak,Jordan,Jemen,Kuvajt,Libanon,Oman,Katar,Saudijska Arabija,Sirija,Palestinska samouprava)
-Afrički deo koji čini 10 članica
(Alžir,Džibuti,Egipat,Komori,Mauritanija,Libija,Sudan,Sirija,Maroko,Tunis)
Arapska liga se prostire na dva kontineta i zauzima teritoriju od 13 miliona km2,na tom područiju živi oko 340 miliona stanovnika.Od toga najviše ima egipćana,80miliona,a najmanje stanovnika Džibutija oko 500 hiljada.
Službeni jezik je arapski,jednoj petini stanovništva nije maternji.
Na ovom prostoru su osnovane jedno od najvećih religija hrišćanstvo, islam i judaizam,najzastupljeniji je islam,muslimani čine 90% ukupnog stanovništva.

 

 

 

Kratka istorija

Arapska liga je formirana u Kairu 22. marta 1945 sa šest članova: Egipat, Irak, Transjordana (preimenovana Jordan posle 1946),Liban,Saudijska Arabija, Sirija. Jemen pridružio kao član 5. maja 1945 .
Ovih sedam arapske zemlje su sve ranije predmet Otomanskog carstva i postala nezavisna nakon poraza Turske tokom Prvog svetskog rata.U svojoj nameri ,Arapska liga želi da ojača veze među članovima i da unaprede zajedničke interese svih arapskih naroda.Od 1953 pa nadalje,ostali regioni još uvek pod kolonijalnom kontrolom dobrodošli da se pridruže na postizanju nezavisnosti .
Na samitu u Kairu 1964 ,Arapska liga je inicirala stvaranje organizacije koja predstavlja palestinski narod.Prvi palestinski nacionalni savet sazvan u Istočnom Jerusalimu 29. maja 1964.Palestinski oslobodilačka organizacija je osnovana tokom ovog sastanka 2. juna 1964 i 1976 PLO prihvaćen u Arapsku ligu.
Sukcesija ratova na Bliskom istoku u poslednjih pola veka,od arapsko-izraelskog rata 1948 do Zalivskog rata 1991,su postavljeni teške sojeva na Ligu i da spreči da ostvari blisku kohezije.
Egipat lomi redove u 1979 potpisivanjem mirovni sporazum sa Izraelom ,što dovodi do izbacivanja iz lige i Pomeranjem štaba iz Kaira do Tunisa . Egipat je ponovo primljena u 1989,a sedište se vratili u Kairu je godinu dana kasnije .
Iračke invazije na Kuvajt 1990 izazvalo još dublju pukotinu,ogleda se u činjenici da su skoro sve susedne arapske zemlje dale bilo praktično ili diplomatsku podršku kampanji UN i NATO-a protiv Iraka u Zalivskom ratu .
Na samitu Bejruta 28. marta 2002liga je usvojila arapsku mirovnu inicijativu. Inicijativa je ponudio punu normalizaciju odnosa sa Izraelom.U zamenu, Izrael je zatražio da se povuče iz svih okupiranih teritorija,uključujući i Golanske visoravni , da priznaju nezavisnu palestinsku državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze sa Istočnom Jerusalimom kao glavnim gradom , kao i” samo rešenje ” za Palestinca izbeglice .
Inicijativa za mir je ponovo usvojen u 2007 u Rijadu samitu.U julu 2007 Arapska liga poslala je misiju,koja se sastoji od jordanskih i egipatskih ministara spoljnih poslova,u Izrael da promoviše inicijativu .

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ostalo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari