studenti
Mesto za uspešne studente

Pasivna kuća – Nova dimenzija udobnosti stanovanja i arhitekture

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Uvod

Život na zemlji jasno je definisan Suncem i može se zaključiti da se do sada kroz istoriju naprednost civilizacija u mnogome merila odnosom te civilizacije prema Suncu i prirodnoj energiji.
Kako ostaci svedoče, još od Lepenskog Vira naselja su se gradila sa bioklimatskog aspekta. Nastankom većih naseobina polako se gubila svest o prirodnom balansu. S obzirom da zgrade danas potroše polovinu proizvedene energije koja se dobija većinom od fosilnih goriva koja su neobnovljiva, štetna i koja će nestati tokom ovog veka, dolazi vreme kada će se kuće sve više razmatrati kao termodinamički, a ne samo kao građevinski objekti.
Podizanjem svesti društva o humanoj gradnji i razvojem pristupa projektovanju uz puno poštovanje bioklimatskih faktora taj balans se ponovo može uspostaviti.Arhitektura kao veoma moćno društveno oružje može na vrlo efikasan način i za relativno kratko vreme rešiti glavni problem savremenog društva a to je ekološka katastrofa ukoliko bi se mi, kao stručnjaci, okrenuli tzv. ekološkom projektovanju i bioklimatskoj
arhitekturi (arhitekturi naših predaka) kao savremenom načinu razmišljanja i bez straha da se vraćamo u prošlost i time nazadujemo.

 

 

 

 

Održivi razvoj
Održivi razvoj predstavlja razvoj ljudskog društva koji ne ugrožava buduće generacije. Održivi razvoj zadovoljava naše potrebe danas, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da ostvare svoje potrebe. To je razvoj koji koristi današnje izvore, ujedno ih čuvajući za naše unuke.
Jedna od osnovnih ljudskih potreba je potreba za staništem, kućom. Od davnina ljudi grade kuće, mesta u kojima se mogu skloniti i zaštititi od sila prirode. Održiva gradnja predstavlja gradnju pri kojoj se vodi računa o mogućnosti da buduće generacije mogu koristiti ono što mi danas izgradimo. Ona je jedan od značajnih segmenata održivog razvoja i uključuje upotrebu građevinskih materijala koji nisu štetni po okolinu i koji čuvaju resurse, rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih energetski efikasnih zgrada, kao i racionalno uklanjanje postojećih objekata i ponovnu upotrebu materijala od srušenih građevina.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , , ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.