studenti
Mesto za uspešne studente

TRADICIONALNA ARHITEKTURA KAO PARADIGMA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVOD

Traženje (redefinisanje) graditeljskih izraza (ciljeva, principa) za održivi razvoj vodi ka oživljavanju predindustrijskog konteksta oličenog upravo u tradicionalnom graditeljstvu. Narodna arhitektura uvijek je nastajala kao neminovan i logičan odgovor u prvom redu na integrisane uticaje prirodnih odlika i posebnosti određenog mjesta. Visoka etika tradicionalnog graditeljstva iskazana je kroz odgovornost u raspolaganju resursima mjesta na kojem se gradi – a to je čuvanje resursa i blaga transformacija energije.
„For all periods, local climate and culture has been constant generators of original ideas of vitality, and of the continuities of deep human values.“ [1]
Privlačnost teritorije Cme Gore kao geografskog okvira u istraživanju ogleda se u činjenici da se duž svega 190 km u pravcu jugozapad-sjeveroistok javljaju velike i oštre razlike u tipovima pejzaža, iskazane u odgovarajučoj regionalizaciji teritorije. Veoma karakterističnu manifestaciju raznolikosti pejzaža predstavljaju teritorijalna i vertikalna zonalnost vegetacije, kao izraz izvornog bioklimatizma (nauka o „zakonitom regionalnom rasporedu vegetacije“). Regionalizaciju teritorije, proisteklu iz geomorfološke i klimatske raznolikosti, prati odgovarajuća rasprostranjenost karakterističnih tipova gradnje.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.