studenti
Mesto za uspešne studente

Uvod u arhitekturu – Lična interpretacija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Reč arhitektura sastoji se od dva starogrčka korena architektura:
Arhi- označava početak, prvenstvo;
Tektonikos- graditelj, konstruktor.
A sama reč arhitektura potiče od starogrčke reči arkitekton što znači graditelj.
Arhitektura je nauka i umetnost projektovanja stambenih objekata, odnosno unutrašnjeg (enterijera) i spoljašnjeg (eksterijera) arhitektonskog prostora.
Zasnovana je na uspostavljanju odnosa između:
– upotrebljivosti, korisnosti, svrsishodnosti;
– čvrstoće, izdržljivosti, pouzdanosti;
– lepote, raskošnosti, ljupkosti .
Ona služi da ispuni određene ljudske potrebe i nastaje u skladu sa ljudskim potrebama. Takođe, u organizaciji prostora spada i uređenje naselja, odnosno drugim rečima urbanizam.
Arhitekt je osoba koja se bavi arhitekturom, i sam pojam „arhitektura“ se koristi za proizvode arhitektonske delatnosti. On se bavi planiranjem i projektovanjem zgrada i drugih građevina, i učestvuje u nadzoru i vođenju izgradnje istih objekata.
Njegov zadatak je da osmisli građevinu s obzirom na kontekst i program, istovremeno razmatrajući mesto, formu, strukturu, materijale, teksturu i tehnološka ograničenja da bi došao do praktičnog i ekonomičnog umetničkog arhitektonskog dela.

Sklonište

Pre oko 2 miliona godina u Africi, pojavio se prvi čovek, on se znatno razlikovao od današnjeg čoveka, bio je nešto viši od homonida (prva čovekova bića su se nazivali homonidi), imao je veći mozak ali je još uvek hodao pogrbljen a telo mu je bilo obraslo dlakama. Sporazumevao se kricima i pokretima ruku a ono što ga je činilo čovekom bila je upravo ta veština pravljenja oruđa, zato su ga naučnici i nazvali vešt čovek- homo habilis. Stalno je bio u pokretu tragajući sa hranom i nije imao stanište, već u slučaju nepogode za sklonište je koristio prirodne zaklone, kao što su nadstrešnice od stenja.
Pre oko 1.6 miliona godina nastao je uspravljen čovek-homo erektus. Bio je rastom visok skoro kao mi, i on je bio prvi lovac, a pre oko 300 000 godina pojavljuje se razuman čovek (Homo sapiens). Osnovna karakteristika homo sapiensa bila je govor, a po fizičkom izgledu bio je isti kao mi. Bili su izuzetni lovci a često su se sklanjali u pećine jer su one imale približnu temperaturu i leti i zimi. Sa stanovanje su koristili samo prednji deo, pošto je unutrašnjost bila mračna i vlažna.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.