studenti
Mesto za uspešne studente

Valdspirale – Handertvasser

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)

 
UVOD

Metodika ili metadologija je naoka o metodama, putevima i načinu naučnog istraživanja.
,,Metadologija“ potiče iz grčke reči za istraživanje, put i način istraživanja. Zadatak metadologije je da opiše, objasni i otkrije , opiše metode i načine dolaženja do naučnog saznanja, načina do predstavljanja postojećeg problema, i rešavanje istog problema.
Metadologija se bavi proučavanjem metoda istraživanja, analizom i prorodom dobijenih rezultata različitim metodama, razlozima i korišćenja tih podataka u filozofskim, sociološkim, naučnim istraživanjima, zapravo svim teorijskim istrazivanjima. Metadologija počinje ,,uočavanjem“ i ,,formulisanjem“ postojećeg problema, tako što postavlja različite hipoteze, istraživanja, ispitivanja i izvodi posledice i formulisanih istraživalja i hipoteza, kako bi se postiglo teorisko rešenje problema sve do praktične primene dobijenog rešenja.
Metadoologija je prvenstveno teorijsko istraživanje ali i naučno izlaganje teorijski dobijenog rešenja problema koje se završava i istražuje se praktičom primenom dobijenog rešennja problema. Istraživanje naučno i teorijsko izlaganje su blisko povezani i uslovljeni međusobno, ali treba ta dva metadološka aspekta razlikovati.
Projekat ili projekt(na latinskom znači: ,,Bačen unapred“) je jedinstveni proces i sastoji se od niza aktivnosti definisanih početkom i krajem, kao i ljudskim, finansijskim i drugim pesursima, koji ispunjavaju određene uslove. Svaka od planiranih aktivnosti unutar jednog projekta ima za cilj, a to je da zadovolji potrebe klijenata.
1. Osobine projekta

Osobine nekog proizvoljnog prcesa koje su bažne i koje ga čine projektom su:
• Jedinstvenost u kontekstu
• Privremeni karakter sa definisanim trenutkom početka i kraja
• Definicija postizanja cilja
Glavna osobina nekog proizviljnog procesa je jedinstvenost u kontekstu. Pod kontekstom se podrazumeva osim klijenata i više uslova i ograničenja kao npr. dužinu trajanja, cilj peojekta, razlike od drugih projekta i niz finansijskih aspekta, izrečenim kroz budžet, troškove itd.
Uspešan projekat je onaj projekat, koji zadovoljava i ispunjava sva očekivanja klijenta.
Prema drugoj definiciji projekat je usluga ili rezultat, jedinstveni proizvod, uloženi napor preuzet da se kreira.
Projekat je nešto što ima definisan početak i kraj, zadate ciljeve koje treba ostvariti, budžet koji ne treba premašiti i kvalitet koji treba zadovoljiti. Uspešan projekat je onaj koji je zadovoljio sve navedene kritetijume:
 Završen u roku
 Ispunjeni ciljevi
 Zadovoljen kvalitet
 Budžet nije premašen

Pojam projekta se koristi alternativno za:
 Skup namera u ograničenom vremenskom i prostornom kontekstu kod socijalnih i humanitarnih udruženja
 Nezavršnjn proces razvoja
 Nešto revolucionarno ili eksperimentalno, nešsto sasvim novo u oblasti umetnosti
Ovaj pojam se objašnjava kao planiranje, poduhvat, nacrt ili nameru.
U kreativnom procesu počinje sa prvom skicom i traje do konačne realizacije, spajamo arhitekstonska znanja i iskustva i dajemo im autorski pečat.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

1 Komentar

  1. Preporuka.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.