Odlomak

  • Kula Galata, jedan od najvažnijih simbola Istanbula, sagrađena je kao svetionik od strane Vizantije u petom veku, a kasnije korišćena kao kula za odbranu. Sa novim fasadnim osvetljenjem, kula se skoro vratila početnoj svrsi i transformisala u fontanu svetla koja obasjava Zlatni Rog.
  • Plava džamija, formalno poznata kao. Sultan Ahmedovdžamija, je carska džamija izgrađena u Istanbulu tokom perioda Otomanskog carstva. Sagrađena je između 1609. i 1616. godine i još uvek je aktivna. Najpoznatija je po ručno oslikanim plavim pločicama koje čine dekoraciju unutrašnjosti džamije. Ono što dodatno doprinosi njenom imenu su plava svetla koja osvetljavaju kupole i minarete džamije. Nalazi se pored Aja Sofije, što je čini jednom od centralnih znamenitosti grada.
  • Palata predstavlja veliki kompleks sa brojnim vrtovima, fontanama, uređenim alejama drveća i cveća, džamijama i brojnim prostorijama. Dolmabahče u prevodu sa turskog znači puna bašta. Jedan od pokazatelja luksuza jeste i poznati luster u palati koji teži oko 5 tona i na njemu se nalazi oko 750 lampi. Palata je otvorena za javnost tako da imate priliku da iz prve ruke vidite sav njen luksuz i raskoš, harem i druge prostorije kao i da prođete hodnicima kojima su prolazili mnogobrojni sultani i zvaničnici Osmanskog carstva

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Arhitektura

Više u Geografija

Više u Istorija

Više u Prezentacija

Komentari