studenti
Mesto za uspešne studente

ABC- sistemi obračuna zasnovani na aktivnostima

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Aktivnost je događaj, zadatak ili jedinica rada sa naznačenom svrhom, npr. Dizajniranje proizvoda, podešavanje mašine, rukovanje mašinom i distribcija proizvoda. R. Kaplan, R. Cooper, T. Johnson – razvijaju obračun troškova temeljen na aktivnostima ili procesima kao alternativu tradicionalnim metodama. Metoda dobiva naziv ABC (Activity-Based Costing) 1987. Razvoj računovodstva aktivnosti je tekao kroz tri faze:
– Prva faza se karakteriše razvojem nekoliko alokacionih baza, i u suštini predstavlja sofisticiraniju varijantu TSOT. Uglavnom je korišteno u Njemačkoj, a manje u US, gdje se uglavnom koristilo za finansijske namjene, za utvrđivanje vrijednosti zaliha i kalkulaciju troškova prodatih proizvoda.
– Druga faza koja je startovala ranih 1980-ih je generisala sistem koji je nazvan RA i koji je uglavnom korišten za finansijske potrebe. Najveće izmjene su nastupile iz faze II u fazu III.
– U trećoj fazi naglasak je na donošenju poslovnih odluka za strateško poslovno odlučivanje. U tom pogledu RA je mnogo više od proste zamjene za TSOT.
2.1. Podjela aktivnosti
Aktivnosti se prema stepenu uticaja na tržištu mogu podijeliti na aktivnosti koje imaju visok stepen uticaja i aktivnosti koje imaju nizak stepen uticaja na tržištu.
Aktivnosti dizajniranja proizvoda su, na primjer, aktivnosti visokog stepena uticaja, jer često odgovarajući dizajn proizvoda direktno utiče na tražnju za proizvodom.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.