studenti
Mesto za uspešne studente

Ček kao instrument u platnom prometu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Diplomski rad je urađen na temu „Ček kao instrument u platnom prometu“. Budući da postoje razlike između teorije i prakse, ček će biti prikazan sa teorijskog i praktičnog gledišta. U vezi sa tim treba istaći da su se te razlike pojavile tokom vremena, pojednostavljivanjem platnomg prometa, tako da se danas neke vrste čekova više ne koriste. Ali to nije razlog da se ne spomenu jer su u određenom vremenu i one bile uobičajene.

Osnovne oblike čeka nalazimo još u anatičkim zemljama, a naročito u srednjevekovnim trgovačkim gradovima. Ipak, smatra se da se ček razvija od tzv. blagajničkih pisama, pomoću kojih se u Holandiji i Belgiji u XVI veku obavlja isplata i promet novca.
Ček kao hartija od vrednosti se kod nas dosta uspešno upotrebljava u praksi kao sredstvo plaćanja, ali i danas i pored savremenih načina plaćanja koji zamenjuju ček kao što su pre svaega kreditne kartice, ček opstaje.

Na brzi razvoj čeka kao sredstva plaćanja uticalo je i to što se pomoću čeka upotreba gotovog novca svodi na najmanju meru, a podstiče bezgotovinski platni promet.

Rad ima tri dela. U prvom delu biće reči o platnom prometu. Tu će biti objašnjen pojam platnog prometa bez nekog dubljeg analiziranja, jer je glavna tema ček. Drugi deo rada odnosi se na ček sa teorijskog aspekta: pojam čeka, bitni elementi, vrste, čekovne radnje i ostala pravila kod čeka. Treći deo rada se odnosi na primenu čeka u praksi. Tu će biti reči o praktičnoj primeni čeka i odstupanjima teorije i prakse.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.