studenti
Mesto za uspešne studente

Islamsko bankarstvo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Prva islamska banka je osnovana 1963. godine u Egiptu. Osnovanje ove, kao i drugih banaka koje su se opredelile da posluju u skladu sa principima šerijata (islamski verskim zakonom koji strogo zabranjuje poslovanje sa kamatom) smatrano je utopijom. Temelji islamske ekonomije su uspostavljeni u Kuranu i Hadisu hiljadu godina pre nego što su uspostavljeni temelji klasične ekonomije na zapadu. Povezivanje konvencionalnog bankarstva sa islamskim načinom poslovanja pre nekoliko godina izgledalo je nemoguće. Međutim, danas je zabeležena velika ekspanzija ovog načina poslovanja. Sve je više svetskih konvencionalnih banaka koje se polako okreću islamskom načinu poslovanja koje je samo do pre nekoliko godina smatrano neperspektivnim. To ima za posledicu da se od islamskih finansijskih sistema najviše primenjuje islamsko bankarstvo.
Finansijski sistemi su uvek bili temelj rasta i razvoja gospodarstva koji su investicijama podsticali proizvodnju, razvoj i potrošnju u gospodarstvu. Međutim, pojava velike ekonomske krize pokazala je nedostatke savremenog „zapadnog“ finansijskog sastava. Posledice rasta radi samoga rasta (grown because growth) bile su globalne. Mnoge države su se suočile s bankrotom,a bankarski sistem je uz finansijsko tržište bio najviše pogođen ovom krizom što je rezultiralo velikim brojem stečaja banaka i finansijskih kompanija te intervencijom država u cilju očuvanja sistema. Dok se zapadne zemlje pokušavaju nositi s teretom rastuće ekonomske krize, zemlje istoka uprkos svojim problemima imaju znatan i održivi ekonomski rast zahvaljujući primeni kvalitetne alternative finansijskog sistema u obliku Islamskog finansijskog sistema. Takav finansijski sistem nazivaju još i etičkim finansijskim sistemom jer ima ulogu da ravnomerno izrazi etičku, moralnu i društvenu dimenziju s ciljem ostvarenja jednakosti u društvu. Deo šireg koncepta islamske ekonomije je islamsko bankarstvo koje je zasnovano na osnovnim postavkama Islama sa velikim naglaskom na moralne, duhovne i etičke vrednosti. Kao glavna karakteristika islamskog bankarstva navodi se apsolutna zabrana primanja i davanja kamate(Riba). Koncept islamskog bankarstva je postao opšteprihvaćen način poslovanja u velikom broju zapadnih multinacionalnih banaka, koje svoje poslovanje zasnivaju na beskamatnom, interest free, etičkom ili dozvoljenom načinu finansiranja.
Islamska ekonomska filozofija zasniva se na islamskom konceptu čoveka, naređivanju činjenja dobra i zabrani činjenja zla. To znači da islamske banke posluju prvenstveno da zadovolje potrebe klijenata, a tek kada njihove potrebe budu zadovoljene na pravi način banka će ostvariti zasluženu zaradu. Islamsko bankarstvo predstavlja beskamatni oblik poslovanja, koji se ne oslanja na bilo kakve spekulacije. Ovakav način poslovanja zasnovan je prvenstveno na trgovini. Tradicionalni način poslovanja doveo je savremenu ekonomiju na rub propasti, a mnogi stručnjaci vide izlaz u poslovanju zasnovanom na islamskim principima.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.