Odlomak

U radu se razmatraju ekonomske, psihološke i sociobiheviorističke teorije o  preduzetniku, sa ciljem da se odrede karakteristike uspješnih preduzetnika. Ekonomske teorije doprinjele su boljem razumijevanju preduzetnika i ukazale na značaj preduzetnika za privredni rast.

Teorija ličnih karakteristika preduzetnika polazi od pretpostavke da uspješni preduzetnici imaju jedinstvene osobine koje ih čine posebnim i bavi se identifikovanjem i mjerenjem osobina uspješnih preduzetnika.

Sociobiheviorističke teorije pretpostavljaju da uspijeh preduzetnika zavisi ne samo od njegovih ličnih karakteristika već i od iskustva, znanja, uticaja okruženja i sposobnosti učenja. Ni jedna od razmatranih teorija ne daje cjelovito tumačenje ključnih faktora uspjeha preduzetnika, ali integralno, one omogućavaju da se razumiju i objasne razlozi njihovog uspjeha. Uspjeh je rezultat ličnih karakteristika preduzetnika, sposobnosti učenja iz iskustva kao i prilagođavanja uticajima iz okruženja.

Preduzetnik je pokretačka sila preduzetničkog procesa – pojedinac, koji stvara vrijednost i u tom procesu preuzima rizik gubitka novca, vremena ili nekog drugog oblika vrijednosti  proizvoda ili usluge.

Preduzetništvo i preduzetnike povezujemo uglavnom sa biznisom i to onim privatnim i kazemo da su preduzetnici oni pojedinci koji imaju sopstvene firme, njima upravljaju i od toga žive. Ipak, pojam preduzetništva daleko je širi. Preduzetništvo predstavlja način razmisljanja i nije usko vezan samo za biznis. U svakoj djelatnosti, svakom preduzeću,  bez obzira na veličinu i vlasništvo, preduzetničko razmišljanje je vrlo vazno. Ono se vezuje uz kreativnost, sistematski pristup problemu, proaktivnost… Preduzetnici su ljudi koji preuzimaju inicijative i donose promjene u okruženja u kojima žive i rade.

Brojni su stereotipi i mitovi o preduzetništvu i preduzetniku kao nosiocu preduzetničkog procesa. Navešćemo neke od njih, uz objašnjenje zašto se govori o mitovima i kakva je zapravo realnost. Preduzetnici se rađaju, a ne stvaraju. Naravno da osobine i talenti, koje čovjek dobija rođenjem, imaju određeni značaj pri definisanju onoga čime ćemo se baviti u životu, ali one predstavljaju samo dobru pretpostavku, nikako ne i garanciju uspjeha.

Stvaranje preduzetnika je proces koji se sastoji od akumuliranja odredjenih, relevantnih vještina, znanja, iskustava i kontakata, kao i značajnog ulaganja u sopstveni razvoj. Svako može započeti vlastiti posao. Najlakši dio svega je osnovati firmu. Preduzetnici koji shvataju razliku između ideje i prilike i koji razmišljaju dovoljno široko imaju veću šansu za uspjeh. Ono što slijedi nakon osnivanja je puno teže: preživljavanje, održivost i izgradnja uspješnog i profitabilnog biznisa.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Maturski Radovi

Više u Menadžment

Komentari

Click to access the login or register cheese