studenti
Mesto za uspešne studente

Uloga i značaj Centralne banke

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Centralna banka je centralna monetarna ustanova u nekoj državi koja ima monopol emisije novca. Funkcije centralne banke su da održava monetarnu stabilnost nacionalne ekonomije, sprovođenjem monetarno-kreditne politike, reguliše novčani opticaj, organizuje i vodi platni promet zemlje, bavi se kupoprodajom deviza te propisuje stopu obavezne rezerve, kontroliše bankovni sistem, određuje službeno eskontnu stopu i slično.
Uglavnom u svim zemljama egzistira samo jedna takva banka, npr. U srbiji centralna banka srbije (narodna banka srbije), u eu evropska centralna banka (ecb). Međutim, negde ih je više, npr. Kao u sad, kanadi, ali opet su te banke okupljene oko jedne centralne banke, a zajedno čine fed – sistem federalnih rezervi.
Za centralnu banku se može reći da je kvazi banka ili specifična državna institucija. Ona predstavlja neprofitna institucija, i ona ne uspostavlja direktne odnose sa nebankarskim sektorima, osim sa državom, što znači da nema konkurentskih odnosa između centralne banke i drugih banaka. Centralna banka vrši emisionu funkciju. Ona preko svojih specijalizovanih institucija emituje gotov novac. Centralna banka emituje i primarni novac tako što odobrava kredite poslovnim bankama ili od njih kupuje nedospela potraživanja.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

1 Komentar

  1. odlican rad , preporucujem 🙂

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.