studenti
Mesto za uspešne studente

Vrednovanje akcija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Osnovni motiv mnogobrojnih učesnika na tržištu akcija, od analitičara i portfolio menadžera, do običnih pojedinaca koji kupuju i prodaju akcije na tržištu, jeste da otkriju potcenjene akcije koje su loše vrednovane i da ih onda kupe, (ili da prodaju akciju koju poseduju čim utvrde da je precenjena).
Pretpostavka je da će tržište pre ili kasnije dovesti cenu akcije na ravnotežni nivo. Utvrđivanje da li je akcija podcenjena ili precenjena nije ni malo lako, jer postoje hiljade onih koji analiziraju tržište. Ukoliko bi tržište bilo efikasno u punoj meri, prostor za zaradu ne bi ni postojao, jer bi sve akcije bile u svakom momentu egzaktno vrednovane na tržištu. Činjenica je, međutim, da ni jedno tržište akcija nije perfektno efikasno, što pruža mogućnost zarade ukoliko se na vreme otkriju neadekvatno vrednovane akcije.

Traganje za potcenjenim akcijama utiče da se uspostavi ravnotežna cena na tržištu, jer se permanentno prodaju akcije za koje je procenjeno da su precenjene,a kupuju one za koje se misli da su potcenjene.
Prilikom donošenja odluke o ulaganju u akcije investitori tragaju za potcenjenim akcijama, odnosno za akcijama čija je vrednost viša od njihove tržišne cene.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.