Odlomak

Reč berza potiče od latinske reči bursa što znači kesa. U 14. veku trgovci iz raznih krajeva su se sastajali u zgradi porodice Van der Beurse u Brižu kako bi međusobno trgovali i sklapali poslove. Porodični grb, koji je bio isklesan iznad vrata, bio je upravo kožna kesa u kojoj se čuvao metalni novac. Vremenom, ime ove porodice postalo je sinonim za sastanke na kojima se trgovalo proizvodima poznatih osobina. Kasnije ovaj naziv postaje opšteprihvaćen i u drugim gradovima gde se osnivaju berze.
Danas su berze visoko organizovane institucije, sa specifičnim oblikom inkorporacije, odnosno one su neprofitne institucije, u vlasništvu države, ili učesnika u trgovini. One su ustanove sa javnim ovlašćenjima, odnosno mogu donositi obavezujuća pravila trgovine za učesnike i vršiti kontrolu njihovog ispunjavanja. U tu svrhu, berze donose posebna pravila.
Berza se može definisati kao specifično organizovana ustanova i stalno mesto na kome se u određeno vreme i po unapred tačno utvrđenim pravilima trguje određenim standardizovanim robama, uslugama, vrednosnim papirima i devizama.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari