studenti
Mesto za uspešne studente

Buka kao poseban oblik opterećenja okoline

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Čovekova životna sredina je jedinstvena i nedeljiva celina kao što je i biosfera nedeljiva. To je složen i uravnoteženi sistem koji kao integrisana celina prima pojedinačno udarce i povrede koje joj nanose brojni zagađivači.
U biosferi čovek je postao jedan od najmoćnijih ekoloških faktora. Čovek je na različite načine delovao na svoju životnu sredinu i na biosferu kao celinu. Neke od tih aktivnosti bile su pozitivne, ali je većina od njih, krajnje negativna. Za relativno kratko vreme svog postojanja izgradio je svoj okvir života i odredio pravac promena u ekosistemima i biosferi kao celini. Nikad ranije u istoriji ove planete njena tanka površina, koja je nosilac života, nije bila izložena takvim različitim, novim i moćnim silama. To potvrđuje niz značajnih događaja koji su se desili u poslednjih nekoliko decenija počev od oštećenja ozonskog omotača iznad Antarktika i neobjašnjivog izumiranja brojnih biljnih i životinjskih vrsta, pa sve do ekstremnih vremenskih uslova koji preovlađuju nad velikim delom Zemljine kugle.
Po definiciji, buka je svaki neželjeni zvuk. To znači da svaka zvučna pojava (zujanje, šum, galama, lupanje, govor i sl.) koja ometa rad ili odmor predstavlja buku. Da bismo neki zvuk nazvali bukom, on mora da bude dovoljno jak, da ga izdvajamo od ostalih zvukova i dobro čujemo.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.