studenti
Mesto za uspešne studente

HEMIKALIJE U GRAFIČKOJ INDUSTRIJI I NJIHOVO BEZBEDNO ODLAGANJE

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Zakon o zaštiti životne sredine reguliše rad sa opasnim materijama koje definiše kao: ,,hemikalije i druge materije koje imaju štetne i opasne karakteristike’’. One poseduju bar jedno od fizičko-hemijskih, toksikoloških ili ekotoksikoloških opasnih svojstava.
U opasne materije se ubrajaju hemikalije kao što su: teški metali, zapaljive tečnosti (goriva), boje, razređivači, eksplozivi, nuklearni i medicinski otpad, rastvori kiselina, baza i soli, organska jedinjenja i mnoge druge materije. Ove materije imaju jednu ili više opasnih karakteristika, pa su i/ili ekplozivne, i/ili zapaljive, oksidirajuće, korozivne, iritirajuće, otrovne, zarazne, kancerogene, radioaktivne… Opasne materije moraju biti propisno obeležene kako bi bilo jasno na koji način deluju, a to se mora uraditi na što jednostavniji i uočljiviji način. To se postiže simbolima koji odgovaraju svakoj vrsti opasnosti (slika 1).
Proizvođači, uvoznici i prodavci opasnih materija obavezni su po zakonu da sačine i uz tu materiju dostave korisniku bezbednosni list čiji je sadržaj definisan propisima u 16 poglavlja. To je dokument u kome su navedene sve karakteristike opasne materije, način bezbednog korišćenja, transporta, odlaganja i mere koje treba preduzeti u slučaju unosa te materije u organizam, tj. prilikom njenog štetnog dejstva. Iz bezbednosnog lista (podpoglavlje 2.2 bezbednosnog lista) proizilazi etiketa. Zapravo, ovo podpoglavlje propisuje sve oznake koje se moraju nalaziti na ambalaži-etiketi opasne hemijske materije. Na etiketi moraju biti jasno istaknuti: znakovi (piktogrami) opasnosti, upozorenja i obaveštenja i oznaka grupe otrova (opasne hemikalije se klasifikuju prema tipu i stepenu njihovih zdravstvenih i fizičkih rizika) u koju je opasna materija svrstana. Etiketa treba da da i druge podatke o hemikaliji potrebne korisniku: oznake rizika, bezbednosti, obaveštenja o opasnosti i merama predostrožnosti, trgovačko ime hemikalije, hemijske nazive opasnih hemikalija, količinu hemikalije u pakovanju i ime i adresu prodavca-snabdevača.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.