studenti
Mesto za uspešne studente

Mikroorganizmi u ishrani ljudi i životinja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zajednički naziv za biljke i životinje koje se mogu vidjeti isključivo pod mikroskopom jeste mikroorganizmi.
Etimologija nas uči da sam termin mikroorganizmi potiče iz grčkog jezika od složenice nastale od riječi mikros, što znači mali i riječi organizmos, što znači organizam. Znači, riječ je o zajedničkom nazivu za grupu sitnih organizama koji nisu vidljivi ljudskom oku.
Mikroorganizmi ili samo kikrobi je zajednički naziv za bakterije, alge, praživotinje i neke vrste gljiva. Ono što je interesantno jeste da neki naučnici u ovu grupu ubrajaju i viruse, dok drugi smatraju da oni ne pripadaju mikroorganizmima, jer se nalaze izmedju neživog i živog.
Osnovna karakteristika mikroorganizama jeste da se mogu vidjeti samo pod mikroskopom. Prisutni su u svim životnim sverama zbog čega je njihovo proučavanje znatno kompleksnije. Zbog toga se njihovim proučavanjem bavi više naučnih disciplina. Najprije, tu je mikrobiologija pa zatim slijede medicina, veterina, prehrambrena industrija, poljoprivreda i brojne druge discipline.
Još prije nove ere primječeno je da čovjek dobija zarazne bolesti zahvaljujući „ nekim organizmima“ koji nisu vidljivi za ljudsko oko. Naravno, to je ustanovljeno posmatranjem kako zdrava osoba u kontaktu sa bolesnom veoma brzo oboleva od odredjene bolesti. Ali kako tada nauka nije bila razvijena kao danas, niko sa sigurnošću nije mogao da potvrdi da mikroorganizmi postoje.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.