studenti
Mesto za uspešne studente

Obnovljivi izvor energije kao nezagađujući faktor

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Energiju koristimo svaki dan, ona je pokretač svega, pokretač života, prisutna u svemu. Mi živimo u svijetu energije. U ovom radu govorićemo o izvorima energije koje dijelimo na neobnovljive i obnovljive izvore energije. Glavni izvori energije su neobnovljivi: ugalj, nafta, prirodni gas, nuklearna energija. Smatraju se neobnovljivim izvorima jer kada jednoga dana budu iskorišćeni i iscrpljeni iz zemlje, neće se moći brzo obnoviti. Da bi se obnovili potrebni su im milioni godina, a čovječanstvo će imati koristi od postojećih neobnovljivih izvora još nekih 200 godina. Neobnovljivi izvori energije, posebno ugalj, štetno utiče na životnu sredinu. Prilikom svog sagorjevanja ispušta u atmosferu ugljen dioksid i sumpor od čega nastaju kisele kiše. Nuklearne elektrane su čvrst izvor energije ali sa rizikom zbog radioaktivnog goriva, koje se skladištu u bazenima i tankerima duboko u zemlji.
Obnovljivi izvori energije su izvori koji se dobijaju iz prirode, pa se samim tim mogu obnavljati. Njihova prednost se ogleda u tome što se vrlo brzo obnavljaju i skoro neprekidno su dostupni. A najveća prednost, u današnje vrijeme, jeste što ne škode životnoj sredini, čuvaju našu okolinu.
Vrste obnovljivih izvora energije su: sunčeva energija, energija biomase, energija vjetra, energija plime i osjeke, energija talasa…

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.