studenti
Mesto za uspešne studente

Tržišna vrednost geotermalne energije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

 

Riječ geotermalno ima porijeklo u dvjema grčkim riječima geo (zemlja) i theme (toplina) i znači toplina Zemlje naziva još i geotermalna energija. Toplina u unutrašnjosti Zemlje rezultat je formiranja planeta iz prašine i gasova prije više od 4 milijarde godina, a radioaktivno raspadanje elemenata u stijenama kontinuirano regeneriše tu toplinu, pa je prema tome geotermalna energija obnovljivi izvor energije. Osnovni mesiji koji prenosi toplinu iz unutrašnjiosti na površinu je voda ili para, a ta komponentna obnavlja se tako da se voda od kiša probija duboko po raspuklinama i tamo se onda zagrijava i cirkuliše natrag prema površini, gdje se pojavljuje u obliku gejzira i vrućih izvora.
Potencijal geotermalne energije je ogroman, ima je 50000 puta više od sve energije koja se može dobiti iz nafte i plina širom svijeta .Geotermalni resursi nalaze se u širokom spektru dubina, od plitkih površinskih do više kilometara dubokih rezervoara vruće vode i pare koja se može dovesti na površinu i iskoristiti. U prirodi se geotermalna energija najčešće pojavljuje u formi vulkana, izvora vruće vode i gejzira. U nekim zemljama se geotermalna energija koristi već vijekovima u obliku toplica odnosno rekreacijsko-ljekovitog kupanja.

No razvoj nauke nije se ograničio samo na područje ljekovitog iskorištavanja geotermalne energije već je iskorištavanje geotermalne energije usmjerio i prema procesu dobivanja električne energije te grijanju kućanstava i industrijskih postrojenje. Grijanje zgrada i iskorištavanje geotermalne energije u procesu dobivanja struje, glavni su ali ne i jedini načini iskorištavanja te energije. Geotermalna energija također se može iskoristiti i u druge svrhe kao što su primjerice u proizvodni papira, pasterizaciji mlijeka, plivačkim bazenima, i procesu sušenja drveta i vune, planinskom stočarstvu, te za mnoge druge svrhe.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.