studenti
Mesto za uspešne studente

Zaštita vode za piće

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Voda je osnovni preduslov za život svih živih bića na Zemlji. Kada se usled čovekovog delovanja značajno promeni hemijski sastav vode, kao i odnosi koji u njoj vladaju to znači da je voda zagađena.
Zagađivanje vode ugrožava ceo živi svet, kao i ekonomske i estetske vrednosti prirode, stoga ovaj problem zaslužuje veliku pažnju.
Danas se susrećemo sa krizom vode, koju će osetiti sve zemlje sveta, a razlog ove krize je političko ne angažovanje na sprečavanju novih trendova uprkos stalnom pogoršavanju situacije.
Voda je temelj života i osovni sastojak svakog živog bića. Potrebe odraslog čoveka za vodom iznose 2,5 – 3 litre dnevno. Voda je izvor života na zemlji. Život je nastao u vodi i postoji zahvaljujući vodi.
Voda se za ljudske potrebe može eksploatisati sa površine iz reka, jezera ili iz dubine zemlje iz bunara. Kvalitet površinskih i dubokih voda se znatno razlikuju.
Najkvalitetniju vodu ima Finska, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija, Japan, Norveška, Rusija, Južna Koreja, Švedska i Francuska, a situacija je najteža u pustinjskim, polupustinjskim oblastima u podsaharskoj Africi i Aziji.
Naša zemlja se nalazi na 47. mestu od 180 zemalja po količini i kvalitetu.

1.Uloga i značaj vode za čovečanstvo

Od kategorije koja se podrazumeva i o kojoj se ne vodi preterano računa, voda je u 21.veku postala najznačajniji strateški prirodni resurs.
Kao što se kaže da je 20. vek karakterisala globalna borba za premoć kroz kontrolisanje izvora nafte, tako se smatra da je 21. vek – vek borbe za kontrolu preostalih izvora čiste vode. Kažemo preostalih, iako voda spada u takozvane “obnovljive”resurse.
Sačuvati preostalu čistu vodu i smanjiti zagađenje u procesu njene eksploatacije predstavlja osnovne cinjeve u ovom veku, jer ljudska vrsta, kao i sav živi svet na našoj planeti direktno zavisi od količine i kvaliteta vode.
Živi svet na Zemlji ne bi mogao postojati bez vode. Oko 72% čovekovog tela zapravo čini voda. Čovek stalno unosi, ali i iz- bacuje određene količine vode.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.