Odlomak

Centralna evropska zona slobodne trgovine ( CEFTA )

1. POJAM I DEFINICIJA ZONE SLOBODNE TRGOVINE

Zona slobodne trgovine predstavlja viši stepen integrisanosti u tom smislu što zemlje članice ove zone djelimično ili potpuno ukidaju carine u međusobnoj trgovini, dok na robu iz trećih zemalja svaka zemlja članica zone primjenjuje carine prema svojoj carinskoj tarifi.
Takođe, zone slobodne trgovine predstavljaju prostorno uža područja, odvojena od ostale državne i carinske teritorije u kojima je, u većoj ili manjoj mjeri suspendovana primjena nacionalnih, carinskih, deviznih, spoljnotrgovinskih i poreskih propisa domicilne zemlje; povlastice, olakšice i stimulacije privlače strane i domaće investitore da ulažu svoja sredstva u industrijsku proizvodnju, doradu, oplemenjivanje i pripremu robe za tržište, kao i u poslove skladištenja, distribucije, izvoza, uvoza i prevoza robe u cilju povećanja međunarodne konkurentnosti robe.
U praksi se češće postavlja znak jednakosti između slobodnih i carinskih zona, iako su u pitanju dva različita instrumenta spoljnotrgovinske politike. Osnovna razlika ogleda se u činjenici da carinske zone pružaju bolje i efikasnije rukovanje robom do momenta dok ona ne napusti carinsku zonu tako da nema carinskih, poreskih ili nekih drugih olakšica.
Sa druge strane, u slobodnim zonama postoje posebni režimi poslovanja koje karakterišu brojne poreske i druge olakšice kao i slobodan odnos tih zona prema inostranstvu.
Najopštija definicija slobodne zone glasila bi da je ,,slobodna izvozna zona jasno ograničen prostor koji predstavlja enklavu slobodne trgovine u carinskom i spoljnotrgovinskom režimu neke zemlje, gdje industrijska preduzeća koja pretežno proizvode za izvoz uživaju određeni broj poreskih i finansijskih podsticaja. ”
Međutim, ova definicija bila jasna, ipak otvara određen niz pitanja. Naime, iako su slobodne zone usmjerene na izvoz, sve češće se dozvoljava da dio robe proizvedene u slobodnoj zoni pređe na domaće tržište. Sa druge strane, postoje potpuno slobodno uvozne zone i druge vrste slobodnih zona za čije određenje nije potrebna ovakva definicija. Slobodna zona označava dio teritorije jedne države na kojoj se doprema roba iz različitih krajeva svijeta, sa statusom eksteritorijalnosti i ista ne podliježe uobičajenim carinskim procedurama.
U odnosu na uvoz iz trećih zemalja, svaka zemlja zadržava sopstveni carinski režim. Sistem zone slobodne trgovine ne podržava uvoz iz zemalja članica sa najnižim carinama, koji se u suštini svodi na pretovar robe u ostale zemlje koje se nalaze u toj grupaciji. Svaka država očekuje da će koristi od povećanog obima međusobne razmjene biti bar izjednačene sa gubicima sa kojima se suočavaju pojedini domaći proizvođači usled ukidanja uvozne zaštite.
Primjeri za ovo su npr. Evropska ekonomska zona (EEZ) i Centalnoevropska zona slobodne trgovine (CEFTA).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese