Odlomak

UVOD

U budućnosti bih voleo da se bavim grafikom, pa sam zbog toga za temu svog diplomskog rada odabrao program iz sveta grafike, konkretno Adobe Photoshop.  Namenjen je za korišćenje na Microsoft Windows i Apple operativnim sistemima,  Adobe  Photoshop ili skraceno samo Photoshop je trenutno vodeci graficki alat za rad sa slikama. Kao deo Adobe-ovog paketa, moze nesmetano saradjivati sa ostalim programima iz tog paketa (Illustrator, Indesign…)
Najpre ću istaći neke osnovne stvari o Photoshop-u, kada je nastao, ko je tvorac, karakteristike i slično, a zatim ću ukratko predstaviti alatke koje se koriste u Photoshop-u i pokazati kroz jedan primer kako izgleda rad u samom programu.

 

 

PHOTOSHOP

Photoshop je grafički program koji su razvili stručnjaci Adobe – ovog kreativnog tima za Windows i Macintosh platformu. Adobe Photoshop je program namenjen za grafičku obradu i prezentaciju 2D ili 3D slike. Kao ovakav program namenjen je ozbiljnim korisnicima ali i onim koji tek počinju “istrazivati” graficki svet računara i njegove sposobnosti.

Photoshop može da koristi boje kao što su RGB, lab, CMYK, grayscale, binary bitmap i duotone. Takođe Photoshop ima mogućnost da čita i piše raster i vektorske slike kao što su EPS, PNG, GIF, JPEGN ali i Fireworks. Nemoguće je naići na savremenu kompaniju koja ga ne koristi iz bilo koje sfere poslovanja od prvenstveno štamparija, novina, 2D – 3D obrade slika itd. Sam program je nastao od Adobe grupacije poznate po svojim programskim paketima medju kojima spada i Photoshop ali i :

            Photoshop Elements 7

Photoshop Express

Photoshop Lightroom 2

To je program za dizajniranje i uređivanje slika i fotografija i kao takav pretežno se koristi od strane grafičkih dizajnera. Dopušta manipulaciju sa slikama i stvaranje specijalnih efekata, a na naprednijem nivou moguće je od mnogo pojedinacnih slika napraviti složene slike kojima se mogu promeniti boje i po želji im uređivati pozadinu. Mada se uglavnom koristi za manipulaciju fotografijama, može se koristiti i za stvaranje slika otpočetka ili na temelju postojeće fotografije. Photoshop je vrlo moćan program za uređivanje sa neverovatnim postavkama i upravo zbog velikih mogućnosti koje nudi vrlo je teško u kratkom vremenu u potpunosti ga savladati. Takodje treba imati na umu da često trebamo koristiti i nekoliko različitih alata da bismo stvorili željene efekte, a mnogi od tih alata, da bi se uspešno koristili, zahtevaju vežbanje i upotrebu mašte.

No votes yet.
Please wait…

Detalji dokumenta

Više u Diplomski radovi

Više u Grafički dizajn

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese