Odlomak

Ekološka kriza, kao fenomen, prije pedeset godina nije bila ni na vidiku istorijskog horizonta, a danas predstavlja veliki svjetski problem. Ekološka kriza nije stvar samo 20. vijeka i plod tehnokratske i tehnocentrične civilizacije, nego je ona i plod čovjekovog duhovnog pada i krize morala.
Ekološka kriza je naš globalni problem, koji se za razliku od ostalih problema, tiče svih nas i to bez obzira gdje živimo, kojoj klasi ili vjeri pripadamo, jer to nije problem koji je samo u vezi sa blagostanjem, već je i u direktnoj vezi sa samim opstankom ljudskog roda. Posljednjih dvadesetak godina ekologija i zaštita životne sredine doživljavaju nagli procvat.
Razlog za ovakav ubrzani razvoj leži u činjenici da je pod čovjekovim uticajem došlo do globalnih promjena uslova života na Zemlji koji prijete opstanku čovječanstva. S jedne strane industrijalizacija omogućava poboljšanje životnog standarda velikog broja ljudi na Zemlji, ali s druge strane negativno utiče na kvalitet životne sredine i zdravlje čovjeka.
Čovjek je konačno shvatio da je pitanje dalje strategije opstanka drugačiji odnos prema životnoj sredini.
U suštini, ekološka kriza je samo nerazdvojni dio velikih civilizacijskih zbivanja. Djeca postepeno shvataju značaj zdravog načina života u skladu sa svojim potrebama. Ona se u socijalnoj mikrosredini, porodici, predškolskoj ustanovi i školi postepeno uvode u obavljanje određenih aktivnosti i dužnosti u održavanju čistoće, uređenju prostora i obavljanju raznih društveno-korisnih aktivnosti i zdravog odnosa prema životnoj sredini.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Ekološki menadžment doc. dr Mirjana Delić-Jović
  • Školska godina: doc. dr Mirjana Delić-Jović
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekologija
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  Univerzitet za poslovne studije u Banja Luci  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari