studenti
Mesto za uspešne studente

Akcionarsko društvo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Početak razvoja akcionarskog društva predstavljaju velike prekomorske kolonijalne kompanije, osnovane još početkom XVII veka, dakle još tada se javila potreba za takvim specifičnim društvom, koje je po svojoj organizaciji i obliku bilo podesno za formiranje i koncentraciju kapitala.
U XIX veku su akcionarska društva počela i zakonski da se uređuju u tada najrazvijenijim zemljama Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, a zatim i u drugim.
Prvo akcionarsko društvo u Srbiji osnovano je 1869. godine i to je bila „Prva Srpska Banka”. Iste godine donet je i prvi zakon o akcionarskim društvima u Srbiji. Vremenom, prateći dinamične promene društvenog i privrednog uređenja Srbije, značaj akcionarskih društava se menjao. Krajem XX i početkom XXI veka, prateći promene na međunarodnom i globalnom trištu, akcionarsko društvo je i u Srbiji počelo da dobija na značaju.
Po savremenoj definiciji: „Akcionarsko društvo je privredno društvo koje osniva jedno ili više pravnih i/ili fizičkih lica u svojstvu akcionara radi obavljanja određene delatnosti, pod zajedničkim poslovnim imenom, čiji je osnovni kapital utvrđen i podeljen na akcije“

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.