Odlomak

Analiza finansijskog rezultata

UVOD
Uspješnost poslovanja uobičajeno se definira kao sposobnost ostvarivanja određenih ciljeva. Ciljevi mogu biti različiti,a to znači da i uspješnost poslovanja zavisi od postavljenih kriterija, tj. od definiranih ciljeva. Najčešći cilj je profitabilnost poslovanja. Je li to ostvareno i u kojoj mjeri vidi se iz izvještaja koji se zove račun dobiti i gubitka ( Profit and Loss Account ili P&L Statement ). Za razliku od bilansa koji pokazuje finansijski položaj u određenom vremenskom trenutku, račun dobiti i gubitka prikazuje aktivnosti preduzeća u određenom razdoblju. Osnovni kategorijalni elementi ovog izvještaja jesu prihodi, rashodi i njihova  razlika dobit ili gubitak.

 

 
BILANS USPEHA
Sastavljanje izvještaja koji govori o uspješnosti poslovanja zavisi od odredbi postojeće računovodstvene regulative. Oblik, odnosno šema bilabsa uspjeha, isto kao i bilansa stanja , može biti:
a)    propisana zakonom i
b)    predložena uz znatnu slobodu u kreiranju forme računa dobiti i gubitka.

U posljednjem slučaju preduzeća potrebnu informativnu snagu izvještaja ostvaruju strukturiranjem prihoda i rashoda, zavisno od svojih potreba i jasno uvažavajući zahtjeve važećih računovodstvenih standarda. U navedenim mogućnostima vodeći računa prije svega o
•    formalnom izgledu i
•    stukturi prihoda i rashoda.

Isto kao i bilans stanja, i bilans uspjeha može se prikazati u obliku jednostranog ili dvostranog računa. Zbog veće iskazane moći uobičajeno se u svijetu koristi jednostrani račun. Takav stepenit oblik omogućuje segmentiranje prihoda i rashoda, odnosno iskazivanje rezultata prema vrstama aktivnosti. Tako se uobičajeno dobit ( gubitak ) iskazuje posebno kao:
•    dobit iz redovnog poslovanja
•    dobit od finansiranja i
•    dobit iz vanrednih aktivnosti

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari