Odlomak

 

Ovaj rad ima za cilj težnju da se istakne prednost i značaj koje njegovo unapređenje može da donese. Rad se zasniva na konceptu medicinskog turizma. Njegova sadržina poredi banjski turizam po opštinama u Srbiji, istražuje tražnju potrošača njegovih usluga, sve to u cilju poređenja sa drugim zemljama, radi uočavanja nedostataka i pronalaženja rešenja za njihovo otklanjanje.

2. Teorijski aspekti medicinskog turizma

Medicinski turizam predstavlja krilaticu koja je nastala u savremenom doba, koju sve češće možemo čuti, osetiti i čak videti . Sama reč medicina potiče od latinske reči “ars medicina” što se prevodi kao umetnost lečenja, a turizam možemo definisati kao čin putovanja u cilju rekreacije kao i pribavljanja usluga zarad realizovanja tog cilja, možemo doći do sledećeg zaključka! Možemo zaključiti da je medicinski turizam relativno novija grana turizma koja se nadograđuje putovanjima ljudi iz jednog mesta (grada ili države), sa ciljem primanja medicinskih tretmana u toj ustanovi. Medicinski turizam, danas već kao grana turizma, obuhvata skoro sve grane medicine. Najčešće se odnosi na estetsku hirurgiju, stomatološke usluge, programe veštačke oplodnje. Pored medicinskih usluga koje pruža (kao baza njegovog postojanja), medicinski turizam najčešće dolazi u kombinaciji sa ostalim granama turizma (kulturni turizam, planinski turizam, poslovni turizam i ostalih grana). Spoj takve mešavine stvara novi koncept rekreacije, zabave i opuštanja.
Ukoliko pogledamo korene medicinskog turizma, shvatićemo da se zapravo radi o ne tako novoj grani turizma. Naime, praksa putovanja iz medicinskih razloga ima poprilično dugu istoriju . To dovodi do otkirća da su i drevne civilizacije prepoznale lekovite efekte mineralnih i termalnih izvora. Gradili su čitave komplekse kupatila i hramova na tlu koje je bilo bogato lekovitim vodama. Drevni spisi navode da su Sumeri bili prvi poznati po tome što su gradili zdravstvene komplekse oko termalnih izvora pre više od četiri hiljade godina.
Procvat “antičkog” medicinskog turizma se desio za vreme Grka i Rimljana. Oni su takođe pravili odmarališta sa termalnim banjama, terapijskim hramovima. Stari Grci su poznati po svojim putovanjima u hram lekovitog boga Asklepiosa. Ovo svetilište je ustvari mala teritorija u zalivu Saroničeski po imenu Epidauria- koje se danas smatra rodnim mestom zdravstvenog turizma.
Što se tiče modernog koncepta resort zadovoljstva, za njegov razvoj zaslužne su zemlje zapadne Evrope. Letovališta u velikoj Britaniji su izgrađena zbog verovanja britanske elite da postoje lekovite moći u morskim vodama i morskom vazduhu. Ubrzo nakon toga Engleska doživljava pravi bum otvaranjem različitih spa cenatara i lečilišta za smeštaj onih koji su mogli sebi priuštiti taj put.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari