Odlomak

1. NASTANAK I OSNOVNE KARAKTERISTIKE CENTRALNE BANKE

Glavna monetarna institucija i osnovni oslonac bankarskog sistema svake zemlje jeste centralna banka. Ona nosi različite nazive: narodna, emisiona, državna, rezervna ili jednostavno Banka. Često se naziva i bankom banaka jer kod nje poslovne banke drže svoje depozite i njoj se često obraćaju za odobravanje kredita.

Visok nivo razvijenosti bankarstva bio je jedan od važnijih uslova za ekonomski razvoj zemalja Zapadne Evrope.Osnivanje prvih centralnih banaka vezuje se za početak razvoja modernog bankarstva u svijetu. Prve centralne banke osnovane su u drugoj polovini XVII vijeka u Švedskoj (Riksbank of Sweden, 1656.) i Engleskoj (Bank of England, 1694.). Centralne banke u svremenom obliku pojavile su se u XIX vijeku.

Centralna banka može biti državna, dioničarskog tipa, odnosno mješovitog tipa vlasništva i upravljanja. Ona je jedina od banaka ovlašćena od strane države da izdaje (štapma) novčanice i kovani novac, kao zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 12 stranica
  • Monetarne i javne finansije -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Bosna i Hercegovina,  Istočno Sarajevo i Istočna Ilidža,  UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU Ekonomski fakultet sa sedištem u Palama  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari