Odlomak

Banke imaju vodeću ulogu u pružanju finansijskih usluga, a bankarstvo je djelatnost u stalnom procesu promjena. Prema finansijskoj aktivi kojom upravljaju, banke danas predstavljaju najveće, a moglo bi se reći i najstarije finansijske posrednike. Savremeni bankarski sistem jedne zemlje danas čini jedinstvo banaka i Centralne banke kao glavnog regulatora kreditno-monetarne politike.
Centralna banka je najčešće državna institucija koja nadgleda bankarski sistem i odgovorna je za količinu novca i kredita i pripada joj vodeće mjesto u bankarskim sistemima svih država svijeta. Kao specifična državna institucija, njen osnovni zadatak jeste održavanje monetarne, odnosno finansijske stabilnosti, kroz uspostavljanje i održavanje zdravog bankarskog sistema u Crnoj Gori, što podrazumijeva njeno djelovanje kao regulatornog i nadzornog organa bankarskih institucija. Kao regulatorni organ, donosi propise koji trebaju da omoguće uspostavljanje zdravog bankarskog sistema, a kao nadzorni organ vrši superreviziju banaka.
Uloga i nadležnost Centralne banke Crne Gore u oblasti finansijske stabilnosti definisani su aktima Centralne banke Crne Gore. Centralna banka Crne Gore učestvuje u radu međunarodnih organizacija koje rade na učvršćivanju finansijske i ekonomske stabilnosti kroz međunarodnu monetarnu saradnju. Aktivnosti Centralne banke Crne Gore na polju praćenja stabilnosti finansijskog sistema obuhvataju i specijalizovanu komunikaciju sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama kojom se osigurava kontinuitet procesa praćenja sistemskih rizika.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 30 stranica
  • Bankarstvo prof. Ilija Perović
  • Školska godina: prof. Ilija Perović
  • Diplomski/master radovi, Skripte, Ekonomija
  • Crna Gora,  Podgorica,  UNIVERZITET CRNE GORE - Ekonomski fakultet u Podgorici  

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari