studenti
Mesto za uspešne studente

Centralna banka i kontrola bankarskog sektora

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Banke imaju vodeću ulogu u pružanju finansijskih usluga, a bankarstvo je djelatnost u stalnom procesu promjena. Prema finansijskoj aktivi kojom upravljaju, banke danas predstavljaju najveće, a moglo bi se reći i najstarije finansijske posrednike. Savremeni bankarski sistem jedne zemlje danas čini jedinstvo banaka i Centralne banke kao glavnog regulatora kreditno-monetarne politike.
Centralna banka je najčešće državna institucija koja nadgleda bankarski sistem i odgovorna je za količinu novca i kredita i pripada joj vodeće mjesto u bankarskim sistemima svih država svijeta. Kao specifična državna institucija, njen osnovni zadatak jeste održavanje monetarne, odnosno finansijske stabilnosti, kroz uspostavljanje i održavanje zdravog bankarskog sistema u Crnoj Gori, što podrazumijeva njeno djelovanje kao regulatornog i nadzornog organa bankarskih institucija. Kao regulatorni organ, donosi propise koji trebaju da omoguće uspostavljanje zdravog bankarskog sistema, a kao nadzorni organ vrši superreviziju banaka.
Uloga i nadležnost Centralne banke Crne Gore u oblasti finansijske stabilnosti definisani su aktima Centralne banke Crne Gore. Centralna banka Crne Gore učestvuje u radu međunarodnih organizacija koje rade na učvršćivanju finansijske i ekonomske stabilnosti kroz međunarodnu monetarnu saradnju. Aktivnosti Centralne banke Crne Gore na polju praćenja stabilnosti finansijskog sistema obuhvataju i specijalizovanu komunikaciju sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama kojom se osigurava kontinuitet procesa praćenja sistemskih rizika.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.