Odlomak

 U V O D

Finansijska trzista predstavljaju najznacajniji i najosetljiviji deo ukupnog ekonomskog i finansijskog sistema svake zemlje.Ona omogućavaju normalno i nesmetano funkcionisanje nacionalne ekonomije i predstavljaju jedan od osnovnih postulata tržisne privrede.Preko finansijskih tržista privredni subjekti dolaze do sredstava neophodnih za finansiranje svog poslovanja.Ona olakšavaju povezivanje subjekata koji raspolažu viškovima finansijskih sredstava i subjekata kojima nedostaju finansijska sredstva.
Finansijko tržište je jedan od najznačajnijih elemenata finansijskog sistema i determinisano je finansijskim instrumentima (kao predmetom finansijskih transakcija), i finansijskim institucijama (kao učesnicima na finasijskom tržištu).
Opšte je poznato da svaka zemlja ima svoj nacionalni novac kao zakonsko sredstvo plaćanja koje predstavlja izraz njenog nacionalnog ekonomsko-finansijskog suvereniteta, kao i to da nacionalne ekonomije ne predstavljaju zatvorene ekonomske sisteme već je svaka zemlja više ili manje upućena na saradnju sa drugim zemljama. Razvoj medjunarodne trgovine, medjunarodne podele rada i sve veća liberalizacija  kretanja novca i kapitala dovode do sve jasnije izražene potrebe saradnje nacinalnih ekonomija. Imajući u vidu ne postojanje medjunarodno jedinstvenog sistema plaćanja postojanje institucionalne osnove koja će omogućavati zamene valute jedne zemlje za valute drugih zemalja devizno tržište se javlja kao direktna posledica u razvoju medjunarodnih ekonomskih i finansijskih odnosa.Tendencija globalizacije finansijskog tržišta daje funkcionisanju deviznog tržišta novu fundamentalnu ulogu. Dolazi do  integracija deviznog i drugih segmenata finansijskih tržišta, pod uticajem promene novih tehnologija i komunikacija. Globalno devizno tržište, kao skup nacionalnih tržišta, po obimu transakcija predstavlja najrazvijeniji segment finansijskih tržišta.

1.    DEVIZNO TRŽIŠTE  I DEVIZNI KURS       
1.1.  POJAM DEVIZNOG TRŽIŠTA

Devizno tržište predstavlja specijalizovani deo finansijskih tržišta na kome se kupuju i prodaju strana sredstva plaćanja, uskladjuju ponuda i traznja, utvrdjuje devizni kurs i upravlja deviznim nacionalnim rezervama.Devizno tržište je svojim dominantnim delom  medjubankarsko tržište na kome se različitim bankarskim operacijama vrši izravnanje dugovanja i potraživanja izmedju poslovnih i centralnih banaka.  Cilj ovog tržista je održavanje optimalnog nivoa likvidnosti subjekata nacionalne ekonomije u njihovim poslovnim transakcijama sa inostranstvom. Osnovu za postojanje savremenog deviznog tržišta predstavlja medjunarodni platni promet. Funkcionisanje deviznog tržista doprinosi, u institucionalnom smislu,medjusobnoj povezanosti nacionalnih deviznih tržišta. Ova povezanost izraz je realnih ekonomskih tokova: medjunarodne trgovine, medjunarodnih usluga i kretanja stanovništva, koji dovode do ekonomske aktivnosti vezane za inostranstvo, aktivnosti izražene u novcu različitom od domaćeg, kao i kretanje kapitala izmedju različitih država. Devizno tržište  je interlokalno i intertemporalno tržište.  Današnja devizna tržišta su integrisana savremenim sredstvima telekomunikacije,tako da danas se mogu obaviti mnoge finansijske transakcije i to velikog obima izmedju prostorno veoma udaljenih delova sveta. Specifičnosti savremenih deviznih tržišta sastoje se u sledećem: finansijski instrumenti kojima se trguje na ovom tržištu–devize, same su po sebi specifične, jer radi se o novcu koji predstavlja sredstvo plaćanja u nekoj drugoj zemlji; na funkcionisanje ovog tržišta veliki uticaj ima znatan broj makroekonomskih faktora, a to su: mere ekonomske politike,devizna pol-itika,spoljnotrgovinska politika.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari