studenti
Mesto za uspešne studente

Dinamika industrijske proizvodnje Republike Srbije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Industrija je postala ključni sektor proizvodnje u evropskim i severnoameričkim zemljama tokom industrijske revolucije, koja je donela veliki broj tehnoloških napredaka kao što je izum parne mašine 1784.god. Industrijske zemlje su krenule putem kapitalizma. Železnica i parobrodi su omogućili jeftin prevoz roba do ranije praktično nedostupnih udaljenih tržišta, i omogućili privatnim firmama zgrtanje velikog bogatstva.
Nakon industrijske revolucije, oko jedne trećine svetske ekonomske proizvodnje je dolazilo iz industrijskog sektora – što je veći udeo od udela poljoprivrednog sektora, ali danas je uslužni sektor razvijeniji od industrijskog.
U poslednjim decenijama došlo je do značajne promene mesta industrije u ukupnom privrednom razvoju, pri čemu je industrija i dalje najznačajniji generator ukupnog privrednog razvoja. Od sredine sedamdesetih godina, neke od najrazvijenijih zemalja kapitalizma karakteriše proces deindustrijalizacije, odnosno relativnog smanjivanja udela industrije u društvenom proizvodu i ukupnom broju zaposlenih. To medjutim ne znači da udeo industrije u ukupnom privrednom razvoju opada, naprotiv, zahvaljujući savremenim dostignućima naučno-tehničkog procesa i visokoj produktivnosti radad u industriji, opada potrošnja energije, sirovina i živog ljudskog rada po jedinici proizvoda, što dovodi do smanjenja sektorskih cena i broja zapošljenih radnika. U razvijenim zemljama se u isto vreme odvijaju procesi deindustrijalizacije i reindustrijalizacije, odnosno industrijskog razvoja u izmenjenim okolnostima, u kome upravo do punog izražaja dolazi relativna snaga industrijskog sektora.
Industrija u Republici Srbiji je u poslednjih pet decenija imala dva suprotstavljena toka. Period od 1960. do 1990. godine karakterisao je izuzetan trend rasta. U uslovima nasledjenim od prethodne Jugoslavije, industrijski sektor je imao polaznu nisu osnovicu, odvijao se u okviru socijalističkog samoupravnog sistema, koji je bio posebna mešavina socijalno tržišne ekonomije zasnovane na društvenoj svojini kao dominantnom obliku svojine. Drugi period od 1990.god je period deindustrijalizacije, koji traje i danas.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.