Odlomak

Doprinosi su oblik javnih prihoda poznat kako finansijskoj praksi, tako i finansijskoj teoriji. U Engleskoj su u XVIII veku uvedeni doprinosi radi prikupljanja sredstava neophodnih za finansiranje izgradnje i održavanje puteva, vodenih kanala i slično. Njihova namena je kasnije proširena na finansiranje izgradnje komunalnih objekata infrastrukture (naročito u SAD).
U finansijskoj teoriji, međutim, postoje različita shvatanja doprinosa. Neki teoretičari doprinos dugo nisu priznavali kao jedinstven, poseban dažbinski oblik. Doprinose (Contributions) je kao pojan prvi uvek naučnik Nojman 1897. godine. Danas su doprinosi često prisutni kao oblik dažbinskih prihoda u mnogim državama sveta. U našoj zemlji, međutim, doprinosi imaju specifičan karakter.
Doprinosi su oblik javnih prihoda koji imaju namenski karakter i uvode se odlukom nadležnog državnog organa. Time doprinosi postaju obavezni javni prihodi, što im daje karakter prinude. Doprinosi kao namenski prihodi uvode se za izgradnju puteva, železnica, vodovodne mreže i drugih radova u opštem interesu. Ali šta je sa pojedinačnim interesom?

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari