Odlomak

Uvod

Doprinosi su fiskalni oblici javnih prihoda pomoću kojih se prikupljaju sredstva za financiranje određenih javnih potreba.Doprinosi se razlikuju od zemlje do zemlje – neke države osiguravaju samo najnužniju socijalnu zaštitu za svoje zaposlene, dok je u drugim državama socijalna zaštita na zavidnoj visini.
Sažimajući suštinu definicija domaći i strani teoretičara, ističe se da su doprinosi posebna vrsta namjenskih javni prihoda koja se na osnovu uvedene obaveze ubira od fizički i pravni lica.
Doprinosi su kao i porezi, javna davanja državi. No temeljna je razlika između doprinosa i poreza u tome što za poreze nema unaprijed određene namjene njihova trošenja, a za doprinose ona postoji. Navela sam i primjere razlike između poreza i doprinosa u ovom seminarskom radu.
Dakle, onaj tko plaća doprinos za zdravstveno osiguranje zna da je namjena tih sredstava pružanje zdravstvenih usluga. Štoviše, za doprinose bi trebao postojati i određeni odnos između visine uplaćenog iznosa i protuusluge koja se za uzvrat dobije.Tako bi na primjer viši iznos doprinosa plaćenog za mirovinsko osiguranje u pravilu treba znati i višu kasniju mirovinu. Za poreze takva veza ne postoji jer teoretski svi dobivaju jednaku kvalitetu javne usluge (javne sigurnosti, državnih škola, i sl.) bez obzira na visinu plaćenog poreza.

 

 

 

Klasifikacija javnih prihoda
Doprinosi – fiskalini javni prihodi

Javni prihodi se sastoje od različitih elemenata, koji su klasifikovani prema različitim karakteristikama, zavisno od vrste prihoda. Tako su, na primer, porezi klasifikovani uglavnom prema tome šta čini njihovu osnovicu za oporezivanje. Donacije se grupišu prema izvoru iz kojeg takav prihod potiče (tj. prema tome ko je davalac dotacije, transfera ili donacije), dok se prihodi od imovine klasifikuju prema vrsti takvog prihoda (kamata, dividenda, zakupnina). Fiskalni (dažbinski) javni prihod budžeta odgovarajuće političko-teritorijalne jedinice, ali se ona upravo plaća kao naknada za određenu uslugu koju neki državni organ (npr. sudski ili upravni) pruža obvezniku. Prihodima od taksi se, dakle, ne podmiruju opšti javni rashodi, već troškovi koji su prouzrokovani radnjama državnih organa, koji čine konkretnu uslugu određenom licu. One su, po pravilu, budžetski prihod.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari