Odlomak

UVOD

Reprodukcija u užem smislu predstavlja stalno, neprekidno obnavljanje procesa proizvodnje koja je preduslov za opstanak i razvoj društva. U širem smislu, reprodukcija predstavlja višestrukost ekonomskih odnosa kao jedinstvo procesa proizvodnje, raspodjele, razmjene i potrošnje. Reprodukcija je širi pojam od proizvodnje. U savremenoj privredi, proces reprodukcije, se obavlja u robno novčanim djelovima gdje postoji tržište na koje se iznose svi proizvodi i na njemu se potvrđuje opravdanost proizvedenih proizvoda ili izvršenih usluga.

Ovde treba imati u vidu da je krajnji smisao proizvodnje potrošnja u kojoj se zadovoljavaju ljudske potrebe. Dakle, proizvod mora biti potrošen, a usluga iskorišćena. No, ljudi koji koriste usluge i troše proizvode obično nisu oni koji ih i proizvode, jer smisao proizvodnje dobara, posebno u savremenim uslovima, nije proizvodnja samo za sopstvene potrebe. Proizvodnja i potrošnja se, dakle, razlikuju i po mjestu (mjesto nastajanja proizvoda i njegovog trošenja nisu isti) i po subjektima (različita su lica koja proizvode i lica koja troše proizvod i uslugu) i po vremenu (vrijeme proizvodnje se ne poklapa sa vremenom potrošnje). To znači da se proizvodi moraju pojaviti u pravo vrijeme, na pravom mjestu da bi bili dostupni onima kojima su neophodni. Taj problem se rešava razmenom u kojoj se na tržištu susreću različiti proizvodi i razmjenjuju između različitih subjekata.

1. POJAM I VRSTE REPRODUKCIJE

Proces reprodukcije započinje postojanjem određene količine novčanih sredstava a završava ostvarivanjem uvećane količine tih novčanih sredstava. Ta uvećana količina je rezultat plasmana proizvedenih proizvoda ili usluga na tržište. Proces proizvodnje koji se stalno obnavlja naziva se reprodukcija. Reprodukcija predstavlja osnovnu komponentu razvoja društva. Bez ulaganja nema reprodukcije, pa samim tim nema ni rezultata u reprodukciji. Ostvareni rezultati uslovljavaju ulaganja, i time se postiže veći stepen efikasnosti poslovanja. Pojam društvena reprodukcija je povezan sa pojmom potreba i direktno iz njega proističe. Karakteristike ljudskih potreba se ogledaju u tome da su one stalne i da se iz godine u godinu povećavaju. U cilju zadovoljavanja tih potreba društvo je prisiljeno da neprekidno proizvodi materijalna dobra ili usluge kojim se te potrebe zadovoljavaju. Taj neprekidni, odnosno kontinuirani proces proizvodnje materijalnih dobara i usluga, naziva se reprodukcija.
U zavisnosti kako se posmatra, reprodukcija može biti:
• indivdualna i
• društvena.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari