Odlomak

1. UVOD
1.1 Problem, predmet i objekt istraživanja

Predmet istraživanja u ovom seminarskom radu je pojam E-commerce (bos. E-trgovina) ili elektronska trgovina, tj, sistem na koji se ovaj pojam odnosi. Ovaj seminarski rad je usmjeren ka objašnjenju ovog modela trgovine, te nekim od osnovnih pojmova i principa ovog modela. Elektronska trgovina u današnje vrijeme nije nešto novo u svijetu trgovine, međutim, na područjima država u razvoju, ovaj sistem trgovine nije ustaljen, te se relativno rijetko koristi.
Ovaj seminarski rad usmjeren je ka tome da čitaoca upozna sa osnovnim značenjem elektronske trkovine, te nekim od brojnih prednosti ovog sistema za kupovinu ili prodaju određenih proizvoda.

1.2 Svrha i cilj istraživanja

Cilj ovog seminarskog rada jeste da pruži informacije i saznanja u oblasti elektronske trgovine na sve turbolentnijem e-tržištu, uključujući prije svega implementaciju odgovarajuće infrastrukture za aktivnosti e-poslovanja i odgovorajuću tehnologiju e-trgovine.

1.3 Radna hipoteza

Glavna hipoteza: E-trgovina je oblik trgovine koji je često najjeftiniji i najbrži način za kupovinu određenog proizvoda.

1.4 Struktura rada

Struktura ovog seminarskog rada je sljedeća:
Prvo poglavlje, Uvod, sadrži četiri podpoglavlja:
– Problem, predmet i objekt istraživanja
– Svrha i cilj istraživanja
– Radna hipoteza
– Struktura rada
Drugo poglavlje rada odnosi se na osnovna svojstva E-trgovine. Pod e-trgovinom podrazumijevamo trgovinske transakcije između organizacija i pojedinaca, zasnovane na digitalnoj tehnologiji.
Također, ovo poglavlje obuhvata sedam ključnih svojstava e-trgovine koje je čine jedinstvenim i globalnim fenomenom savremenog poslovanja. A to su sveprisutnost, globalni zahvat, univerzalni standardi, informaciono bogatstvo, interaktivnost, informaciona gustina, personalizacija-kastomizacija.
Treće poglavlje rada obuhvata teorijsku obradu različitih modela, odnosno tipova e-trgovine i to: B2C – Business to Consumer (Preduzeće ka Potrošaču), B2B – Business to Business (Preduzeće ka Preduzeću), C2C – Consumer to Consumer (Potrošač ka Potrošaču), P2P – Peer to Peer (Pojedinac ka Pojedincu), M-trgovina (Mobilna trgovina)
Četvrto poglavlje obuhvata porijeko i rast E-trgovine. Teško je precizno odrediti kada je tačno počela e-trgovina. Postoji mnogo oblika koji su prethodili e-trgovini.
Peto poglavlje rada odnosi se na ograničenja rasta B2C e-trgovine, te opis nekih od ograničenja : domaćinstva, skupa tehnologija, složeni softverski interfejs, skup složenih veština, neprestana kulturna privlačnost fizičkih tržišta i tradicionalnih iskustava kupovine, neprestana globalana nejednakost koja ograničava pristup telefonima i ličnim kompjuterima.
Šesto poglavlje rada obuhvata E-trgovinu I i E-trgovinu II, te komparativna poređenja nekih bitnih karakteristika e-trgovine I i II.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari