Odlomak

1.UVOD
1.1. Predmet i ciljevi rada

Burzovno poslovanje u Bosni i Hercegovini odvija se preko dvije do sada uspostavljene burze vrijednosnih papira: Sarajevske burze vrijednosnih papira – SASE i Banjalučke burze hartija od vrijednosti. U nastavku će detaljnije biti izloženo trgovanje na Sarajevskoj berzi.
Sarajevska burza vrijednosnih papira (The Sarajevo Stock Exchange – SASE) je dioničko društvo u privatnom vlasništvu, osnovana 2001. godine od strane osam profesionalnih posrednika – brokerskih kuća. U članstvo sarajevske burze danas ulazi 16 brokerskih kuće.
Sarajevsku burza vrijednosnih papira (SASE)osnovalo je 13.09.2001. godine osam brokerskih kuća, a prva aukcija je iznosila u iznosu od 3.099,00 KM održana je 12.03.2002. godine, čime je i zvanično počelo trgovanje na SASE. U travnju 2003. SASE je prezentirala prvi burzovni indeks u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Bosnian Investment Funds Index“ (BIFX) koji prati kretanje tečajeva privatizacijskih investicijskih fondova.
U 2005. godini uveden je SASEX-10 koji predstavja osnovni burzovni indeks koji prati kretanje cijena dionica odabranih emitenata, a kasnije je uveden SASEX-30, koji je indek slobodnog tržista.
Način trgovanja na burzi su aukcijski i kontinuirani. Kod aukcijskog načina trgovanja nalozi se skupljaju u knjizi naloga sve do jednog trenutka-aukcije. Sustav sam određuje, na temelju prispjelih naloga, po kojoj će se cijeni obaviti trgovina tog dana. Svaka dionica može po danu imati samo jedan tečaj-aukcijski. Kod kontinuiranog načina trgovine transakcija se sklapa čim se dvije strane poklope u pogledu cijene(odosno kada je kupovna cijena veće ili jednaka prodajnoj). Time je omgućeno da se svaka transakcija obavi po drugoj cijeni.
Cilj ovog rada je upoznavanje rada Sarajevske burze i način funkcioniranja tržišta kapitala u Bosni i Hercegovini te upoznavanje i značaj burze i burzovnog poslovanja.
1.2. Izvori podataka

Izvori podataka koji su se koristili u radu „Emisija vrijednosnih papira na sarajevskoj burzi“ je pravilnik o emisiji vrijednosnih papira FBiH, kao i i knjige iz područja financija .

1.3. Struktura rada
U ovom radu se radi o emisiji vrijednosnih papira na sarajevskoj burzi. U prvom (uvodnom) dijelu govori se o predmetu,cilju i strukturi ovoga rada. Drugi dio obuhvaća opće odredbe emisije vrijednosnih papira,emisiju javnom ponudom i zatvorenom prodajom. Također su objašnjenje posebne emisije vrijednosnih papira koje obuhvaćaju emisiju bez odobrenja Komisije, emisiju radi konverzije, spajanja, podjele i denominacije. Na kraju ovoga rada prikazana je emisije prema sjedištu emitenta nakon čega slijedi zaključak i literatura.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari