Odlomak

Europska unija i zapadni Balkan

1    UVOD
   
1.1    PROBLEM, PREDMET I OBJEKT  ISTRAŽIVANJA
Područje istraživanja je veoma široko i ono u najširem smislu obuhvata društvene i prirodne nauke. Da bismo pristupili istraživanju neophodno je da se baziramo na naučne oblasti, nakon toga na uže dijelove i pojedine segmente u okviru društvenih ili prirodnih nauka. Utvrdili smo da je predmet ovog rada priključivanje jugoistoga Europe, zapadnog Balkana i BiH evropskim integracionim procesima. Ovo je veoma važan korak i izolacija bi u ovom trenutku nanijela više štete građanima, nego koristi.
Europska unija nastala je zvanično 7. Februara, kada je potpisan Mastrihtski ugovor koji je stupio na snagu 1. Novembra, 1993. godine.  Nastao je novi politički entitet – Europska unija, raspadom Sovjetskog saveza (1991. godine), slomom sovjetkog komunističkog sistema i ujedinjenjem zapadne i istočne Njemačke.
Mnogi aspekti Europske unije su postojali i prije potpisivanja ovog Ugovora preko raznih organizacija oformljenih pedesetih godina dvadesetog vijeka. Evropska unija je opisana kao entitet sačinjen od tri stuba:

  •     prvi stub čine tri postojeće zajednice –  Europska zajednica za ugalj i čelik, EZ i Europska zajednica za atomsku energiju;
  •     drugi stub čini sistem zajedničke spoljne i bezbjedonosne politike;
  •     treći stub obuhvata sferu koja se odnosi na pravosuđe i unutrašnju politiku.

Predsjednici i premijeri evropskih država donijeli su pravi Ustav Europske unije 29. Oktobra, 2004. Godine, koji treba da ratifikuje pojedinačno svaka zemlja potpisnica. Europska unija trenutno broji 27 zemalja – članica. Veliki broj zemalja zapadnog Balkana potpisale su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je preduslovm za daljnje korake, a to je kandidatura za ravnopravno članstvo u Uniji. Bosna i Hercegovina je u Luksemburgu, 16. Juna 2008. godine, potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a od 1. jula, 2008. godine, počinje da se primjenjuje Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU, s jedne, i BiH, sa druge strane.

 

 

1.2    SVRHA I CILJ ISTRAŽIVANJA
Ukoliko želimo postići određeni rezultat u istraživanju nekog priblema neophodno je da u istraživanje uđemo s postavljanjem cilja. Ciljevi će se postići:

  •     Izučavanjem, a nakon toga i analiziranjem razloga osnivanja Europske unije, njenom ulogom u globalističkom poretku i prema svjetskim silama, kao što su USA, Ruska Federacija, Kina ili Indija.
  •     Sagledavanjem stanja u BiH, pronaći mehanizme za stavaranje ambijenta, koji je potreban za priključenje zajednici evropskih naroda.
  •     Utvrditi modele koji bi efikasno uticali na institucije u BiH i entitetima da što brže i kvalitetnije sprovedu određene aktivnosti u praksi i na terenu.
  •     Uporediti koliko se evropski standardi podudaraju s domaćim i iznaći rješenja, koja bi doprinjela bržem i efikasnijem usklađivanju.

Cilj iztrađivanja je da dođem do saznanja koji su efekti ulaska u Europsku unije i na koji način to postići. Drugi cilj je utvrditi u kojoj mjeri je BiH osposovljena da pristupi ovom izazovu i šta bi se desilo ukoliko bi ostala izolovana na prostoru Europe. Takođe je bitno doći do saznanja kako će Europska unija postići ravnotežu, jer je činjanica da se članice i potencijalne članice veoma razlikuju u mnogo čemu, što može biti prednost, ali i nedostatak u ovim procesima.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari