Odlomak

Uvod

Roba (italijanski ROBBA) – ona je materijalno ili nematerijalno dobro, čije je osnovno svojstvo da zadovolji osnovne ljudske potrebe. Međutim, takvo dobro dobija svojstvo robe tek kada se do njega može doći zamjenom ili kupovinom na tržištu. Dobro koje služi za zadovoljavanje vlastitih potreba onog ko ga je proizveo, nije roba.
Iako porjeklo roba vodi jos odavnina, tek sa pojavom kapitalističkih proizvodnih odnosa roba postaje određujuci ekonomski cilj. Da bi neko dobro bilo roba mora da ima sljedeće karakteristike:
1. mora biti proizvod ljudskog rada,
2. mora imati društveno korisno svojstvo, tj. mora podmiriti bilo koju ljudsku potrebu,
3. ona je proizvod ljudskog rada koji se može masovno reprodukovati,
4. ona je proizvod ljudskog rada namenjen za razmenu, tj. tržištu.

Zadatak trgovinskih preduzeća se sastoji u posredovanju između proizvođača i potrošača. Ona taj zadatak ispunjavaju kupovinom robe koju, po pravilu, prodaju u nepromijenjenom obliku. Preduzeća pored sintetičke i analitičke evidencije u finansijskom knjigovodstvu, vode i dva oblika evidencije i to u robnmom knjigovodstvu i u magacinu. Zalihe robe se mogu voditi po nabavnoj, kombinovanoj i po prodajnoj vrijednosti, što ima uticaja ma knjigovodstveno obuhvatanje nabavke robe.
U svim ovim slučajevima interni obračuni realizacije, tj.obračun nabavne vrijednosti,biće različiti. Takođe preduzeća se susreću sa evidencijom nefakturisane robe, evidencijom internog kretanja robe, te evidencijom sniženja i povećanja prodajne cijene robe.
Realizacija robe se može obavljati na veliko iz skladišta ili na malo
preko prodavnica, pa ce evidencija i zbog toga biti različita.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari