Odlomak

Centralna banka je finansijska institucija koja upravlja nacionalnom valutom jedne zemlje, emisijom novca i kamatnim stopama. Funkcija centralne banke je da odražava monetarnu stabilnost nacionalne ekonomije, sprovođenjem kreditno-monetarne politike,reguliše novčani opticaj, organizuje i vodi platni promet zemlje, bavi se kupoprodajom deviza te propisuje stopu obavezne rezerve, kontroliše bankovni sistem, određuje službeno eskontnu stopu i slično.
Primarna funkcija centralne banke je kontrola količine nacionalne valute u opticaju, ali i druge aktivne dužnosti su od velikog značaja, poput regulacije kamatnih stopa, uspostavljanja novčanih i deviznih rezervi, kao i značaj centralne banke kao banke banaka, tojest izvora sredstava za bankarski sektor u vrijeme ekonomskih kriza.
Aktivnosti koje sprovodi centralna banka su različita od zemlje od zemlje u zavisnosti kakav je politički sistem zemlje kao i od ekonomskog i bankarskog sektora. Centralne banke su neprofitne organizacije i kreirane su na način da budu nezavisne od političkog utjecaja, što je ponekad teško izbjeći. Nezavisnost centralne banke podrazumjeva visok stepen slobode odlučivanja pri vođenju monetarne politike.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari