studenti
Mesto za uspešne studente

Evropska centralna banka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Centralna banka je finansijska institucija koja upravlja nacionalnom valutom jedne zemlje, emisijom novca i kamatnim stopama. Funkcija centralne banke je da odražava monetarnu stabilnost nacionalne ekonomije, sprovođenjem kreditno-monetarne politike,reguliše novčani opticaj, organizuje i vodi platni promet zemlje, bavi se kupoprodajom deviza te propisuje stopu obavezne rezerve, kontroliše bankovni sistem, određuje službeno eskontnu stopu i slično.
Primarna funkcija centralne banke je kontrola količine nacionalne valute u opticaju, ali i druge aktivne dužnosti su od velikog značaja, poput regulacije kamatnih stopa, uspostavljanja novčanih i deviznih rezervi, kao i značaj centralne banke kao banke banaka, tojest izvora sredstava za bankarski sektor u vrijeme ekonomskih kriza.
Aktivnosti koje sprovodi centralna banka su različita od zemlje od zemlje u zavisnosti kakav je politički sistem zemlje kao i od ekonomskog i bankarskog sektora. Centralne banke su neprofitne organizacije i kreirane su na način da budu nezavisne od političkog utjecaja, što je ponekad teško izbjeći. Nezavisnost centralne banke podrazumjeva visok stepen slobode odlučivanja pri vođenju monetarne politike.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.