studenti
Mesto za uspešne studente

Evropska investiciona banka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Bitan temelj za razumijevanje Evropske unije je poznavanje njenog institucionalnog sastava i načina funkcionisanja. Posmatranjem institucija dobija se odgovor kako se donose odluke na evropskom nivou. Proučavanjem procesa i postupaka odlučivanja EU stiče se uvid u postupke pripremanja, nastajanja, primjene i kontrole takvih odluka.
Cilj nastanka i razvoja jedinstvenog tržišta Evropske unije je ekonomska i socijalna kohezija tj. što skladniji razvoj zajednice. Unutar EU su stvorene institucije koje će joj pomoći na putu ostvarenja zacrtanih ciljeva. Jedna od njih je i EIB koju ćemo proučavati u narednom izlaganju a koja je posebno značajna za razvoj nerazvijenih i područja u razvoju.

Glavne institucije Evropske unije:
• Savjet (ministara) Evropske unije
• Evropska komisija
• Evropski Savjet
• Evropski Parlament

Ostale institucije evropske unije:
 Evropska centralana banka
 Evropska investiciona banka
 Sud pravde
 Sud za finansijsku reviziju
 Ekonomski i socijalni komitet i komitet regija
 Evropska agencija za životnu okolinu

NASTANAK EVROPSKE INVESTICIONE BANKE EUROPEANINVESTMENTBANK(EIB)

Evropska investiciona banka (EIB) je finansijska institucija Evropske Unije. Osnovana je 1957. godine ugovorom o osnivanju Evropske zajednice tzv. Rimskim ugovorom.
Rimski ugovor je
• Skup ugovora:
• Ugovor o osnovanju EEZ – Evropske ekonomske zajednice
• Ugovor o osnivanju Evroatoma – Evropske zajednice za atomsku energiju
• Ugovor o formiranju zajedničkih institucija potpisalo šest zemalja Evropske zajednice za ugalj i čelik i formiralo EEZ (kasnije EU) , a to su: Italija, Francuska, SR Njemačka, Luksemburg, Belgija i Holandija

EEZ-om je ustanovljena carinska unija između država potpisnica (Belgija, Italija, Luksemburg, Holandija i Njemačka) i postavljeni su kriterijumi i temeljni ciljevi stvaranja zajedničkog tržišta koje bi osiguralo slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.
Euroatom je postavio ciljeve razvoja istraživanja nuklearne energije i njene upotrebe u civilne svrhe. Stupanjem na snagu Ugovora o Evropskoj uniji Evropska ekonomska zajednica preimenovana je u Evropsku zajednicu (EZ), a Ugovor o EEZ-u postao je Ugovor o EZ-u.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.