Odlomak

U v o d
Devizni kurs se definiše kao cena jedinice strane valute izražene u domaćoj valuti. Zapravo devizni kurs predstavlja cenu deviza izraženu u domaćoj valuti, a pod devizama se podrazumevaju sva potraživanja po bilo kom osnovu koja glase na stranu valutu odnosno instrumenti plaćanja između zemalja. Pošto devizni kurs predstavlja vezu između domaćih cena I cena u inostranstvu, i pošto u međunarodnom platnom prometu postoji veliki broj valuta neophodno je preračunati međusobni odnos između više različitih valuta. Tako je u slučaju preračunavanja odnosa više valuta potrebno poštovati pravilo ukrštenih deviznih kurseva koje nalaže da se odnos tri i više valuta iskaže u onom odnosu koji se primenjuje na međunarodnom tržištu. Najznačajnije funkcije deviznog kursa su pre svega to što on omogućava preračunavanje i pretvaranje jedne nacionalne valute u drugu, zatim omogućava međunarodna plaćanja, poređenje cena domaće i strane robe, utiče na platni bilans, kao i na alokaciju resursa. Vođenje politike deviznog kursa predstavlja veoma složen i odgovoran zadatak i posao svake monetarne vlasti zbog velikog značaja koji devizni kurs ima na ukupnu privrednu aktivnost i ekonomiju jedne zemlje uopšte. Na visinu deviznog kursa utiču brojni faktori a naročito stopa inflacije, stanje u platnom bilansu, visina kamatnih stopa, visina spoljne zaduženosti, zatim ponuda i potražnja za devizama, a veliki uticaj ima i politička situacija. Na osnovu teorija deviznog kursa dolazi se do određenih obaveštenja o formiranju deviznih kurseva, ali one mogu poslužiti i kao osnova za predviđanje promena deviznih kurseva u kratkom roku. Sve teorije se grupišu u četiri grupe I to su teorija pariteta kupovnih snaga, platnobilansna teorija deviznog kursa, monetarna teorija deviznog kursa, kao i fundamentalne makroekonomske promenljive kao determinante deviznog kursa.Načini formiranja sistema deviznih kurseva su različiti ali se generalno devizni kurs mo-že podeliti na fiksni i fluktuirajući. Svaki od ovih deviznih kurseva ima svoje prednosti i nedostatke. Ekonomisti smatraju da je fleksibilniji odnosno fluktuirajući devizni kurs u mnogimokolnostima bolji od fiksnog kursa jer je u stanju da reaguje na promene na deviznom tržištu.Pod deviznim tržištem se podrazumeva mesto na kome se sučeljavaju ponuda i potražnja zadevizama i na njemu se formira devizni kurs. Dakle, devizni kurs uspostavlja vezu između nivoa cena u zemlji i nivoa cena u inostranstvu i pomoću njega se inostrane cene preračunavaju u nacionalnu valutu a domaće cene iskazuju u devizama.

Fleksibilni devizni kurs
Podfluktuirajućim deviznim kursompodrazumeva se devizni kurs koji se menja u celi-ni ili delimično na osnovu ponude i potražnje na deviznom tržištu. Dakle, fluktuirajući deviznikurs je tip režima razmene gde se valuti dozvoljava da menja vrednost u skladu sa stranim de-viznim tržištima na kojima se valuta menja. Valuta koja koristi ovaj vid režima razmene postaje poznata kao plivajuća valuta.. U okviru fluktuirajućeg deviznog kursa javlja se:
 Slobodnofluktuirajući devizni kurskada se cena deviza formira isključivo na osnovu dnevne ponude I potražnje na deviznom tržištu.
 Rukovođeni fluktuirajući devizni kurs kada monetarne vlasti utiču na ponudu i potražnju deviza nadeviznom tržištu.

Nema valute u svetu čija je vrednost određena samo ponudom i potražnjom na deviznom tržištu pa tako u slučaju precenjenosti ili potcenjenosti valute u cilju njene stabilizacije dolazi dointervencije Centralne banke. Kao i fiksni devizni kurs i fluktuirajući devizni kurs ima svojedobre i loše strane.

Prednostifluktuirajućeg deviznog kursa su:
 jednostavnost u njegovom formiranju.
 dovodi do kursa ravnoteže odnosno realne vrednosti valuta.
 olakšava uravnoteženje platnog bilansa.
 potrebne su manje devizne rezerve jer se kurs menja zavisno od ponude i potražnje na deviznom tržištu .
 daje signale domaćoj privredi za potrebna prilagođavanja u skladu sa promenama u međunarodnom privrednom okruženju.

Nedostacifluktuirajućeg deviznog kursa su:
 velika nestabilnost i veoma visoka neizvesnost kretanja na deviznom tržištu,
 povećanje rizika u poslovanju i u ekonomskim transakcijama sa inostranstvom,
 daje veće mogućnosti za špekulativne poslove,
 izlaže domaću privredu turbulencijama na svetskim finansijskim tržištima,
 nema čvrste osnove za kalkulaciju rentabilnosti uvozno-izvoznih poslova.

Brojni ekonomisti smatraju da je upravo fluktuirajući odnosno plivajući devizni kurs umnogim situacijama i okolnostima bolji od fiksnog kursa jer je u stanju da reaguje na prome-nu situacije na deviznom tržištu.

Sistem deviznih kursevaje skup pravila po kojem se obavljaju plaćanja i transakcijepreko državnih granica. Dakle, sistem deviznih kurseva određuje vrednost valute jedne zemljeprema vrednosti drugih valuta na svetskom tržištu deviza.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari