Odlomak

Za inflaciju možemo slobodno reći da je jedan od najvećih problema savremenog doba. Udružena sa nezaposlenošću najveća je privredna bolest. Inflacija definisana kao opšti rast cena, koji je posledica veće agregatne tražnje od agregatne ponude jeste globalni fenomen, pa se stoga jedino može uspešno savladati odgovarajućom makroekonomskom politikom.
Infalcija kao pojava vodi poreklo još iz antičkog vremena, pre oko 4.000 godina. Velike inflacije nastaju tek sa pojavom papirnog novca. Anas je inflacija prateća pojava razvoja velikog broja zemanja u svetu, kako rzvijenih tako i nerazvijenih. Zbog toga se vreme u kojem živomo neretko naziva vremenom inflacije.
Ključni uslov jačanja nezavisnosti i bezbednosti bilo koje zemlje danas jete ostvarivanje makroekonomske stabilnosti. To je stanje održive privredne stabilnosti ili privredne ravnoteže koja se ostvaruje kontinuiranim i dinamičnim privrednim razvojem. Međutim privrednog razvoja nema ukoliko privredni rast nije praćen određenim kvalitativnim promenama, pre svega smanjenjem nivoa inflacije.
Problem inflacije izazvao je posebnu pažnju ekonomista, tako da je o ovom problemu napisana vrlo obimna literatura. Veliki interes koji danas vlada za fenomen inflacije sigurno je posledica njenog stalnog prisustva, ali i spoznaje da je ostalo mnogo nerešenih, osporavnih, kontroverznih stavova i problema u vezi s njom. Potrebno je konstatovati da je moguće da jedna blaga i kratkotrajna inflacija stimulativno deluje na tok reprodukcije, i privredni razvoj u celini, posebno u uslovima kada postoje neuposleni ili nedovoljno uposleni kapaciteti, i nezaposlena radna snaga, ali je teško inflaciju danas održati u granicama tolerantne i blage inflacije i sprečavati njen kumulativni tok, odnosno pretvaranje inflacione presije u otvorenu inflaciju.
Stajati na poziciji da inflacija pozitivno deluje na ekonomski rast znači istovremeno se zalagati za deficitno finansiranje razvoja i inflacinističku politiku, sa svim negativnim posledicama koje iz toga proizilaze.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari