Odlomak

1.0.Uvod
Inflacija predstavlja stanje u ekonomiji jedne zemlje koje je izazvano opštim porastom cena. Prvi put se pojavila u Sedinjenim Američkim Državama, kao oznaka skoka cena i novčanog opticaja u vreme građanskog rata koji je vođen 1861-1865. U tom periodu je Vlada SAD-a, zbog nedostatka sredstava za finansiranje rata, bila prisiljena da izdaje papirni novac bez pokrića u zlatu. Upravo kada u opticaju cirkuliše više papirnog novca nego što bi bilo potrebno zlatnog novca i kada zbog toga dolazi do pada prometne vrednosti papirnog novca i opšteg rasta cena, nastaje inflacija.
Inflacija je veoma složen i istraživan ekonomski fenomen o kojem se zna mnogo,ali čini se ipak nedovoljno. Ona ne bira ni mesto ni vreme gde će se pojaviti i pogađa sve zemlje bez obzira na nivo razvijenosti njihove ekonomije. Države se sa tim problemom bore na različite načine, u nastojanju da inflaciju stave pod kontrolu. Ti načini (mere) rezultat su iskustva, ali i ekonomske teorije.
Inflacija je pratilac svake tržišne privrede i kao jedan od osnovnih makroekonomskih fenomena predstavlja nužno zlo koje se ne može potpuno eliminisati, ali ga treba držati pod kontrolom. Ako je ne obuzdamo i ne upravljamo njome, ona će upravljati nama, a to je put u sigurnu propast, jer posledice inflacije su ogromne i ostaju prisutne godinama, pa čak i decenijama.

2.0. Pojam i definicija inflacije

Inflacija, ukratko rečeno, predstavlja porast opšteg nivoa cena. Drugim rečima,inflacija predstavlja takvu vrstu monetarne pojave, kod koje dolazi do pojave veće količine papirnog novca u prometu nego što je potrebno, zbog čega dolazi do smanjenja vrednosti novca i povećanja cena robe. Inflacija dovodi do poremećaja ekonomskih tokova i ometa rast i razvoj

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari