Odlomak

 
UVOD

U uslovima sve veće konkurencije na tržištu, preduzeće ukoliko želi da opstane, mora da na svaki način kontinuirano unapređuje svoje poslovanje. Ono svakodnevno pronalazi nove načine i pristupe kako bi uvećalo efikasnost poslovanja i time poboljšalo svoju poziciju na tržištu u odnosu na konkurentska preduzeća, a to bi dalje dovelo do povećanja ukupnih prihoda. Vreme u kojem živimo, a koje se odlikuje dominacijom savremenih tehnologija, nameće jedan neizostavan pristup koji preduzeće mora da primeni. Taj pristup je orjentacija na primjenu informacionih sistema za podršku odlučivanju.
Da bi upravljali bilo kojom organizacijom, neophodno je donositi odluke i rješavati probleme, a to zahtijeva informacije i znanje. Informacije koje obezbeđuju informacioni sistemi potiču iz izvora unutar organizacije i izvora izvan organizacije. U poslednjih 15 godina, nezamislivo je poslovati bez pravih i pouzdanih inforamcija iz razloga što menadžeri nisu u mogućnosti da donesu pravu odluku ako nisu podržani pravim inforamcijama. Uspiješno preduzeće izgrađuje i svakodnevno koristi informacioni sistem koji prikuplja, obrađuje, čuva i omogućava pristup informacijama kada i gdje je to potrebno, a istovremeno daje i podršku odlučivanju.
Sistemi za podršku odlučivanju treba da obezbede pravovremene informacije koje su tačne, relevantne i potpune. Informacije predstavljene od strane sistema za podršku odlučivanju mogu proisteći iz analize transakcionih podataka ili mogu biti sakupljene iz eksternih izvora. Menadžeri žele pravu informaciju, u pravo vrijeme, u razumljivom obliku i po odgovarajućoj cijeni. Primjena informacionih sistema ima strateški značaj za svako preduzeće jer smanjuje troškove, ubrzava administraciju, podstiče odlučivanje, jača konkurentsku poziciju, povećava produktivnost i rad čini efikasnijim.

1. INFORMACIONI SISTEMI

Informacioni sistemi i informacione tehnologije su vitalne komponenete efikasnog funkcionisanja preduzeća. One povećavaju efikasnost i efektivnost poslovnog procesa i procesa donošenja odluka i time unapređuju poslovanje preduzeća i jačaju njegovu poziciju na tržištu u odnosu na konkurente.
Informatička era zahtijeva potpuno nov pristup upravljanja organizacijom i njenim poslovnim procesima. Materijalna i intelektualna svojina organizacije dobijaju potpuno novu vrijednost i značaj. Primat imaju intelektualna svojina i informacije i znanje. Bez odgovarajućih informacija i znanja ne može se ni zamisliti funkcionisanje organizacije. Iz prethodno rečenog možemo zaključiti da informacije postaju jednako važan resurs kao što su sirovine, radna snaga i dr. Podaci koje ima jedna organizacija čuvaju se u organizovanim bazama podataka informacionog sistema. Informacioni sistem te podatke obrađuje i obezbeđuje informacije i znanje za obavljanje poslovnih procesa i rješavanje problema koji su vezani za organizaciju. Osnovni cilj informacionog sistema je da za što manje vremena i uz najniže moguće troškove obradi podatke i da ih zatim pretvori u korisne informacije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari