Odlomak

 
1. Uvod

Ekonomske aktivnosti u društvu se pominju još kod starih Grka u radovima grčkog filosofa Ksenofona. On je prvi prepoznao mogućnosti za trgovce za nalaženje novih aktivnosti u preko okeanskim zemljama. Investicije,a najviše strane direktne investicije su značajan faktor razvoja slabije razvijenih zemalja i zemalja u tranziciji. Ovakve zemlje,među kojima je i Srbija,imaju manjak kapitala,pa najviše pribegavaju stranim direktim investicijama (SDI) kao izvoru kapitala. Ovaj rad ima za cilj da pojasni pojam investicionog ulaganja i značaj direktnih stranih investicija.
2. Pojam investicija

Reč investicija potiče od latinske reči „investitio“ i obuhvata svaki finansijski trošak u cilju nabavke sredstava za proizvodnju,odnosno pretvaranje finansijskih sredstava u realna materijalna dobra. Proces investiranja se završava momentom puštanja poslovno-proizvodnog sistema u redovnu proizvodnju. Vremenski period od momenta obezbeđivanja investicije do momenta izgradnje objekta i puštanje u proizvodnju naziva se aktivizacioni period. Investicije predstavljaju praktičnu upotrebu raspoloživih finansijskih sredstava za zadovoljenje potreba proste i proširene reprodukcije sredstava za rad. U skladu sa tim,investicije predstavljaju onaj deo bruto domaćeg proizvoda koji u procesu njegove konačne raspodele nije upotrebljen za zadovoljenje potreba lične i javne potrošnje,pa se kao preostali deo koristi za zadovoljenje potreba proste i proširene reprodukcije. Odnos između investicija i potrošnje utiče na tempo promene tehničke opremljenosti iproduktivnosti rada,kao i na životni standard građana. Investicije,prema kejnzijanskoj teoriji, determinišu obim i nivo nacionalnog dohotka i obim zaposlenosti,ali na različitim nivoima,ne samo na nivou pune zaposlenosti. Promene u investicijama presudno deluju na kretanja nacionalnog dohotka,proizvodnju i zaposlenost.
3. Podela investicija

Investicije možemo podeliti prema različitim kriterijumima,na primer: prema svrsi ulaganja,prema stanovištu namene,prema tehničkoj strukturi,prema izvoru finansiranja i dr. Prema svrsi ulaganja investicije delimo na privredne i neprivredne investicije. Sa stanovišta namene investicije delimo na investicije u osnovne i obrtne fondove. Prema tehničkoj strukturi investicije delimo na tri osnovne kategorije:mašinsku opremu,građevinske radove i ostalo. Prema izvoru finansija investicije delimo na bruto,neto i nove investicije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari