Odlomak

Međunarodna organizacija za standardizaciju – ISO (fr. Organisation internationale de normalisation, engl. International Organization for Standardization) je agencija Ujedinjenih nacija sa sedištem u Ženevi, zadužena za standardizaciju, odnosno izdavanje standarda. Odabrali su ISO, poreklom od grčke reči isos, što znači jednak. Bez obzira na zemlju i jezik, skraćenica naziva organizacije će uvek biti ISO. Osnovana je 1946. godine sa ciljem da poboljša razvoj međunarodne trgovine, ekonomije i komunikacija. Organizacija predstavlja mrežu nacionalnih instituta u 162 zemlje i ujedno je najveća svetska institucija za razvoj standarda. ISO u svom portfoliju trenutno ima više od 17.500 internacionalnih standarda i ostalih normativnih dokumenata. ISO program rada se kreće od standarda za tradicionalne aktivnosti, kao što su poljoprivreda i inženjering, preko medicinskog inženjeringa, proizvodnje i distribucije, do transporta, medicinskih sredstava, informacija i informacionih tehnologija, sve do standarda za dobru praksu u proizvodnji i pružanju usluga.
ISO se sastoji od više od 190 tehničkih komiteta. Finansira se od članarina koje plaćaju države članice za učešće nacionalnih organizacija za standardizaciju u radu ISO organizacije, kao i od prodaje standarda.
Interesovanje za održanje i poboljšanje kvaliteta životne sredine i zaštite zdravlja ljudi sve više raste i stoga organizacije svih veličina sve više pažnje posvećuju potencijalnim ekološkim uticajima svojih aktivnosti, proizvoda i usluga. Ekološki učinak neke organizacije postaje sve važniji za interne i eksterne zainteresovane strane. Postizanje ispravnog ekološkog učinka zahteva od organizacije da prihvati obavezu da sistematski pristupi uvođenju sistema upravljanja zaštitom životne sredine (EMS – Environmental Management Systems) i njegovom kontinualnom poboljšanju. Opšta svrha ovih smernica jeste da organizacijama obezbedi pomoć pri sprovodenju i poboljšanju EMS. Smernice su konzistentne sa koncepcijom održivog razvoja i kompatibilne sa različitim kulturnim, socijalnim i organizacionim okvirima.
Ovaj diplomski rad sadrzi sedam poglavlja. U prvom se opisuje standard serije ISO 14000, u drugom suština standarda serije ISO 14001, u trećem prednosti implementacije sistema zaštite životne sredine i razlozi zbog kojih kompanije uvode standard ISO 14001, u četvrtom veza između ISO 14001 i EMS-a, u petom važnost standarda ISO 14001 za sektor saobraćaja, u šestom primeri kompanija u Srbiji koje su uvele ISO 14001 i u sedmom faze implementacije i sertifikacije ISO 14001.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari