Odlomak

Predmet istraživanja u radu pred nama je istraživanje tržišta duvanskih proizvoda i nivoa zadovoljstva kupaca u duvanskoj industriji. U okviru analize tržište duvana i duvanske industrije predmet istraživanja su vrste duvanskih proizvoda, njihova zastupljenost na tržištu kao i kompanije koje se bave njihovom proizvodnjom.
Prisutnost duvana širom sveta beleži se od početka 16og veka kada je duvan predstavljen u Evropi, a kasnije i u Otomanskom carstvu. Pretpostavlja se da je prva upotreba duvana u tada razvijenom delu sveta nastupila nakon Kolumbovog otkrića Amerike gde je duvan već uveliko bio korišćen od strane Indijanaca. S tim u vezi, španski moreplovac Rodrigo de Herez koji je bio član ekspedicije 1942.godine smatra se za prvog čoveka koji je koristio duvan.
U periodu koji je usledio, do sredine 18og veka duvan je korišćen na razne načine, bio je deo verskih obreda, lek protiv bolesti, sredstvo za opuštanje. Komercijalizacija duvana počinje nakon Američkog građanskog rata kada je duvanska industrija zbog novonastale situacije morala da se adaptira. Revolucija i početak osvajanja svetskih tržišta počinje 1881.godine. Ubrzan industrijski i i tehnološki razvoj krajem 19og i početkom 20og veka doveo je do lakšeg širenja ovog tržišta i razvoja svih sektora od kojih je ono sačinjeno.
Duvan je poljoprivredni proizvod koji nastaje obradom lista biljke roda Nikotiana familije Solanace. Može biti konzumiran, korišćen kao pesticid, i u formi nikotin tartrata upotrebljen za određene medicinske proizvode. Najčešća primena mu je u vidu sredstva za relaksaciju, i značajan je kao cash crop u zemljama kao što su Kuba, Kina i SAD. Nikotiana Tabakum(kultivisani duvan) je biljka koja uspeva samo u određenim uslovima i najčešće je uzgajana od svih biljaka iz roda Nikotiana Silvestris, Nikotiana tomentosiformis i Nikotiana otophora.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 24 stranica
  • Kvantitativna analiza u marketingu -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Kragujevac,  UNIVERZITET U KRAGUJEVCU - Ekonomski fakultet  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari