studenti
Mesto za uspešne studente

Kapital preduzeća

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Preduzeće je samostalna organizacija sa ciljem sticanja profita na tržištu. Kapital predstavlja sve vrednosti sa svojstvom da njihova upotreba vlasnicima donosi vrednost veću od one koju su oni uložili, i može biti sopstveni (osnovni ili promenljivi) ili pozajmljeni.

Knjigovodstvena vrednost kapitala iskazuje se kao razlika imovine i obaveza iskazanih u bilansu stanja. Promene na kapitalu su: promene na imovini i obavezama koje dovode do promena na kapitalu, promene na imovini i obavezama koje ne dovode do promena na kapitalu, promene koje nastaju samo u okviru pozicije kapitala.
Struktura sopstvenog kapitala menja se u zavisnosti od toga da li se vrši: pretvaranje dobitka u osnovni kapital, pretvaranja dobitka u reserve, pretvaranje rezervi u osnovni kapital, pretvaranje rezervi u dobitak.
Promene u strukturi kapitala uslovljene su promenom oblika preduzeća, promenom svojinskog titulara, promenom strukture vlasnika, promenom upravljačkih prava, a vremenom dovode do povećanja, smanjenja ili gubitka osnovnog kapitala. Kapital preduzeća se iskazuje Međunarodnim računovodstvenim standardom 32.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.