Odlomak

 

Preduzeće je samostalna organizacija sa ciljem sticanja profita na tržištu. Kapital predstavlja sve vrednosti sa svojstvom da njihova upotreba vlasnicima donosi vrednost veću od one koju su oni uložili, i može biti sopstveni (osnovni ili promenljivi) ili pozajmljeni.

Knjigovodstvena vrednost kapitala iskazuje se kao razlika imovine i obaveza iskazanih u bilansu stanja. Promene na kapitalu su: promene na imovini i obavezama koje dovode do promena na kapitalu, promene na imovini i obavezama koje ne dovode do promena na kapitalu, promene koje nastaju samo u okviru pozicije kapitala.
Struktura sopstvenog kapitala menja se u zavisnosti od toga da li se vrši: pretvaranje dobitka u osnovni kapital, pretvaranja dobitka u reserve, pretvaranje rezervi u osnovni kapital, pretvaranje rezervi u dobitak.
Promene u strukturi kapitala uslovljene su promenom oblika preduzeća, promenom svojinskog titulara, promenom strukture vlasnika, promenom upravljačkih prava, a vremenom dovode do povećanja, smanjenja ili gubitka osnovnog kapitala. Kapital preduzeća se iskazuje Međunarodnim računovodstvenim standardom 32.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 15 stranica
  • Ekonomija preduzeća -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Beograd,  ALFA UNIVERZITET - Fakultet za ekonomiju i političke nauke  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari