Odlomak

Uvod

Konditorske proizvode većina kupaca smatraju najkvalitetnijim slatkim namirnicama ne znajući da se u njima krije velika količina šećera. Iako se najveća količina šećera u namirnicama prodaje u trgovini u komercijalnim pakiranjima za kućanstvo ili kao sastojak voćnim sokovima, sirupa i drugih voćnih prerađevina sa šećerom, ipak količina šećera u konditorskim proizvodima i sokovima je skoro ista.

Konditorski su proizvodi lijepo pakirani, trajni i razmjerno skupi industrijski proizvodi koji na policama današnjih trgovine zauzimaju posebno istaknuto mjesto.

U ovom radu ću analizirati kako dobivamo konditorske proizvode, koje sve vrste konditorskih proizvoda razlikujemo, te kako ih pakiramo i skladištimo na primjeru prodavaonice Kraš d.d.

2. Značenje, kakvoća i vrste konditorskih proizvoda

Jedan od glavnih sastojaka u proizvodnji konditorskih proizvoda je šećer, a slatkoća je osnovna značajka takvih proizvoda. Konditorska industrija jedna je od najvećih grana prehrambene industrije, zbog toga se konditorski proizvodi često nazivaju i industrijskim slatkišima.

Pojam konditorski, sa stajališta proizvodnje, tržišta i potrošnje nešto je širi, te obuhvaća veći broj slanih i drukčije začinjenih proizvoda, koji se u trgovini i poznavanju robe obrađuju zajedno sa slatkim konditorskm proizvodima.

Konditorski proizvodi u većinom su trajne namirnice koje su bogate energetskim sastojcima kao što su masti, šećeri i drugi ugljikohidrati. Također sadrže biološki vrijedne sastojke, kao što su bijelančevine, vitamine, minerale i druge vrijedne sastojke koji su važni za dopunu i poboljšanje kvalitete.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari